Jump to content

A három leggyakoribb gyerekbaleset

2019. 11. 15. 17:05

Bizonyos életkorban elkerülhetetlen néhány sérülés, baleset, amelyek inkább a mindennapok és a cseperedő csemeték velejárói, mintsem életveszélyes sérülések. Pánik helyett légy felkészült: mutatjuk mire számíts, míg kicsi a gyerek.

A gyerkőcöt nagyjából 10-12 éves koráig ezer és egy féle sebesülés és apró háztartási baleset érheti, az óvó szemek, és a szülői gondoskodás ellenére is. Vannak helyzetek, amelyeket a legnagyobb igyekezettel se lehet kivédeni, viszont felkészülni és csökkenteni a következményeket lehetséges. Lássuk a leggyakrabbakat.

Áramütésveszély

A köztudatban az él, hogy az áramütésnek látványos nyoma marad a bőrön, ám ez nincs minden esetben így. Bizonyos fokú áramütéseknél az elektromos kisülés és égés a bőr felszínén alig vagy szinte nem is látszik. Az intenzív áramütés során például „csak” az izmokat és a mélyszöveteket éri károsodás, míg a bőrfelszín érintetlen marad.

Az áramütés olykor olyan erősséggel képes összehúzni az izmokat, hogy az traumás csonttöréseket, zúzódásokat, és szervi károsodásokat okozhat. Ha az áramütés gyanúja felmerül kórházba kell szállítani a gyerkőcöt, akit 24 órán keresztül megfigyelés alatt tartanak. Vérvétel is felmerülhet az esetleges monitorozási folyamat során, ami arra szolgál, hogy kiderüljön történt-e izom- vagy vesekárosodás.

Törés, zúzódás, rándulás

Jóval gyakoribb, mint a fent említett jelenség, így nem árt, ha a szülőnek van némi rutinja az ellátást illetően. A sérült végtag rögzítése kulcsfontosságú, míg a kórházba szállítás idejét is a minimálisra kell csökkenteni, hogy a maradandó károsodást el lehessen kerülni.

A sérült, rándult vagy kificamodott végtagot soha nem szabad házilag helyre tenni, ahogy a nyílt vagy könyöktörést kimozdítani az adott helyzetéből.

Forrázás

Sajnos a leggyakrabban előforduló esetek között tartják számon. A forró fazék, tea, leves mind-mind toplistás a gyerekeket ért forrázásos balesetekkel kapcsolatban, így nem árt, ha tudjuk mit kell tenni, ha a kicsi megégette, leforrázta magát.

A krémek helyett – ami sokszor hasztalan és csak elősegíti a sebfertőzést -, hideg vizet használjuk az égett, forrázott terület nyugtatására. A leghatékonyabb módszer, ha a sérült részt hideg víz alá tartjuk legalább 10-15 percre, mert ezzel csökkenthető a kötőszöveti károsodás mértéke. A hűtést követően laza, az égett bőrfelületet nem irritáló kötést helyezzünk rá, majd érdemes vele orovshoz fordulni, még akkor is, ha nem tűnik komolynak.

A nem megfelelően kezelt seb könnyen el tud fertőződni. A legfontosabb pedig: a hólyagokat soha nem szabad kiszúrni!  

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)