Jump to content

A kutya a sulis stresszen is segít

2019. 07. 04. 11:30

A több mint háromszáz egyetemista bevonásával végzett vizsgálat szerint heti egyórányi kutyás foglalkozás hatására a stresszes tanulók nyugodtabbnak és elfogadottabbnak érezték magukat.

 

A több mint 300 egyetemista bevonásával végzett vizsgálat szerint ha hetente egy órát kutyákkal foglalkoztak, ennek hatására a stresszes diákok, akiknek esetében magas volt a bukás vagy a lemorzsolódás kockázata, nyugodtabbnak és elfogadottabbnak érezték magukat. A kutyákkal töltött idő segített nekik a koncentrálásban, a tanulásban és az információk jobb felidézésében – írja a BBC hírportálja.

A Washingtoni Állami Egyetemen dolgozó Patricia Pendry szerint azoknál a diákoknál volt a legszembetűnőbb a jótékony hatás, akik a legkockázatosabb csoportba tartoznak, például mentális egészségi problémával küzdenek.

Az Egyesült Államokban csaknem ezer campuson vannak terápiás háziállatok, és számos nagy-britanniai egyetemen, köztük a University College Londonban és a Nottingham Trent Egyetemen is találkozni kutyákkal.

Korábbi tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy a háziállatok simogatása csökkentheti a stresszhormon szintjét.

A New York-i Állami Egyetem pszichológusa, Nancy Gee szerint maga a mechanizmus ugyan nem teljesen világos, ám az egyértelmű, hogy a kutyákkal eltöltött idő hatására a diákok nyugodtabbnak és támogató környezetben érzik magukat, valamint megnő az önbizalmuk a tanulmányaikkal kapcsolatban. Hozzátette, néha már az is képes javítani az ember közérzetén, ha csak ránéz egy állatra.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)