Jump to content

Egészséges étkezéssel az ADHD ellen?

2018. 08. 30. 14:00

Az egészséges étkezés javítja a gyerekek viselkedését, csökkenti a hiperaktivitást, amennyiben a terápia és a gyógyszeres kezelés már nem segít – állítja egy új tanulmány. Ezzel szemben a szakemberek azt mondják, a diéta bizonyítottan nem kezeli jobban a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban szenvedő gyerekeket, mint maga a placebohatás - írja az AFP.

Mindenesetre a táplálkozás az ADHD kezelésének egy alternatívája lehet - mondják a tanulmány szerzői. „A kiegészítő terápiás diéta egyszerű, viszonylag olcsó, s mind a gyerek, mind a szülő számára elfogadhatóbb, mint a mostanában népszerű, szigorúan adalékanyagmentes-étrend”. 

Bár az ADHD pontos okai nem ismertek, a tanulmány rámutatott, hogy abban örökletes tényezők, valamint társadalmi-környezeti hatások is közrejátszanak. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a magas cukor-és zsírtartalmú ételek fogyasztása súlyosbítja a tüneteket. Korábbi kutatások alapján a csokoládé, a dió, a tojás, a búza és a sajt mellőzését javasolták a szakemberek, de ez néhány gyereknél egyáltalán nem járt sikerrel - állítják a tanulmány szerzői. A gyakorlatban azonban a szülők általános meggyőződése, hogy a cukor befolyásolja a gyermekek hiperaktív viselkedését. 

A szerzők azt tanácsolják a szülőknek, jobban figyeljenek oda a gyermekük egészséges étkezésére, mert talán ez lehet az eddigi legígéretesebb kezelése az ADHD-nak. Andrew Adesman, new york-i szakember azonban azt mondja, a kutatás vitatott, mert azzal kapcsolatban egyelőre több kérdés merült fel, mint amennyire választ adott. „Sajnálatos, hogy nem történt több vizsgálat, amely bebizonyítaná a diéta hatásosságát az ADHD kezelésére' - tette hozzá.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)