Jump to content

Milliós megtakarítást is kaphatnak a gyerekek

2018. 05. 28. 19:00

A kedvezmények ellenére a fiataloknak szánt bankszámlákra is igaz, hogy jelentős, éves szinten 5-10 ezer forintos különbségek lehetnek a különböző ajánlatok között. Ugyanakkor  több olyan, gyerekekhez kötődő megtakarítási forma van, amelyekre állami támogatás jár.

A piacon elérhető rengeteg bankszámla közül a fiataloknak, gyerekeknek szánt konstrukciók számos kedvezményt nyújtanak, de a kiadásokban lehetnek az eltérések – derül ki a BankRáció.hu gyereknapra készített összeállításából, amely a gyerekekhez köthető megtakarítási formákat is bemutatja. 

A 18 év alattiaknak szánt bankszámlák közül vannak olyanok, amelyek teljesen ingyenesek, nemcsak kezdetben, hanem éveken át költségmentesen használhatók. A számlához adott bankkártya is ingyenes lehet 1-2 éven keresztül. Az olcsóbb konstrukciók sem kerülnek többe évente 1-2 ezer forintnál. Ugyanakkor vannak bankok, amelyeknél a számla kezdetben ingyenes, de az éves költség később 5-10 ezer forintra emelkedhet.

Eltérő konstrukciók

Trencsán Erika, a portál szakértője azt mondta, érdemes a számlanyitás előtt felmérni, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt ingyenesen az adott számla, és milyen műveletekért kell fizetni. A bankszámlanyitás viszont mindenképpen indokolt, mert a gyerekek így hamarabb kezdhetik meg tudatosan kezelni a pénzügyeiket. A 18-26 éves korosztály számára is kínálnak a bankok külön számlakonstrukciókat, ám ezek között is lehetnek eltérések: a legalacsonyabb költségű számlák 1-2 ezer forintos kiadást jelentenek, de vannak tízezer forint feletti kiadást jelentő konstrukciók.

A szakember közölte, több, gyerekekhez köthető megtakarítási forma van, ám ezeket nem ismeri mindenki. Az egyik megtakarítási konstrukció a 19 éves futamidejű babakötvény, amelyen keresztül a gyerek születésétől lehet takarékoskodni, amíg eléri a felnőtt kort. A babakötvény kamata az inflációhoz kötött, és erre jár a 3 százalékpontos kamatprémium, az idén februártól így az éves kamat 5,4 százalék. Az állami támogatás a babakötvényre érkező szülői befizetések tíz százaléka, évente maximum 6 ezer forint, így havi ötezer forintos befizetéssel a gyerek 18 éves korára akár milliós nagyságrendű megtakarítás halmozódhat fel. 

Ha háztartás költségvetésébe belefér, és a család a terveiben szerepel lakáscélú felhasználás – mondjuk lakásvásárlás, esetleg -felújítás vagy lakáshitel-törlesztés –, akkor érdemes a gyerekekre is elindítani lakástakarék-szerződést, amelyre évente 72 ezer forint állami támogatás jár havi húszezer forintos befizetés esetén. Trencsán Erika szerint a lakástakarék-konstrukciók az állami támogatás mellett azért is kedvezőek, mert széles kínálatból lehet választani, 4-től tíz évig terjedhet a futamidejük, ennyi idő alatt pedig valószínűleg minden háztartásban felmerülhet lakáscélú felhasználás.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;profit7 | Kép: pixabay.com)