Jump to content

Nagyon figyelni kell az újszülöttek alvására

2018. 01. 23. 17:30

Különböző alváshoz kapcsolódó problémák, mint a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) és a véletlen fulladás évente mintegy háromezer-ötszáz csecsemő halálát okozza az Egyesült Államokban.

Éves szinte háromezer-ötszáz csecsemő is meghalhat alvásproblémák miatt

Az amerikai járványügyi központ jelentése szerint az 1990-es években elindított csecsemőbiztonsági figyelemfelkeltő kampánynak köszönhetően az alvás közben elhunyt kisbabák aránya először meredeken zuhant, ám a kilencvenes évek vége óta a csökkenés üteme lelassult. A központ igazgatója elmondta, hogy sajnos túl sok gyermeket veszít el az ország az alváshoz kapcsolódó problémák miatt. Ezek zömét pedig meg lehetne előzni.

Felmérést készítettek a babák altatásáról

A járványügyi központ kutatói a 2015-ös terhességi kockázatelemző megfigyelőrendszer adatait dolgozták fel, amely az anyáktól kapott információkat rögzítette a nem biztonságos alvási pozícióban – hason vagy oldalt – altatástól a túl puha ágyneműig. Az adatok szerint minden ötödik anya arról számolt be, hogy hason vagy oldalára fektetve altatta a kisbabáját, több mint a válaszadók fele pedig elmondta, hogy együtt aludt a kisbabájával. Ötből két kismama pedig bevallotta, hogy gyermeke ágyába puha ágyneműt tesz.

Az ajánlások betartása csökkenti a gyermekhalandóságot

Brenda Fitzgerald, a CDC igazgatója hozzátette, hogy a jövőben többet kell tenniük azért, hogy minden család megismerje az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának ajánlásait, amely szerint a kisbabáknak a hátukon kell aludniuk és nem lehet játék vagy puha ágynemű sem az ágyukban, sem a bölcsőjükben. Az igazgatónő szerint az helyes, hogy a szülők egy szobában alszanak a kicsikkel, de az, hogy egy ágyban, az már nem. A szakértők szerint a fenti ajánlások betartása segít a kockázatok csökkentésében, és megvédi a kisbabákat.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)