Jump to content

Könnyebben hízik el a gyerek, ha van tévé a szobájában

2017. 06. 26. 15:05

Az egészen kicsiktől a már tinédzser korba lépő ifjakat sem kíméli a túlsúly nagyobb kockázata, ha könyvespolc helyett nagyképernyős tévé pihen a szoba sarkában. Az International Journal of Obesity szaklapban megjelent tanulmány az összefüggéseket is elmagyarázza.

A tévé alapvetően sem gyerek sem hálószobába nem való. Nem az elektromos rezgések és egyéb hullámok kibocsátása miatt, hanem azért, mert elszipkázza az esti pihenésre, a zaj és kékfénymentes percekre szánt időt, nem beszélve arról, hogy a képernyő vibrálása teljesen átállítja a biológiai óránkat és éjfélkor is azt az érzetet kelti az agyban, mintha nappal lenne. A gyerekek szempontjából mindezek mellett még azzal a hatásával is számolni kell, hogy inkább választják kedvenc filmjüket, mintsem hogy a szabadban legyenek, sportoljanak vagy olvassanak.

7 éves kor felett igazán káros

A University College London járt utána a tévé a gyerekszobában jelenségének, akik hosszas megfigyelés után arra jutottak, hogy ha a gyerkőc szobájában található tévé, akkor nagyobb eséllyel várnak túlsúlyossá.

Az elhízásra való hajlam növekedése 7 éves kor felett kezd jelentőssé válni, a még fiatalabb korosztály nincs kitéve a veszélyeinek. Viszont a már fent említett kor után az elhízás kockázata növekszik és a főként a lányokat érinti leginkább. Az ifjú hölgyek esetében 30 százalékkal magasabb annak a valószínűsége, hogy túlsúlyossá válnak, ha van tévé a szobában, mint abban az esetben, ha nincs. A fiúknál ugyan ez az arány csupán 20 százalék.

Az tévé és az elhízás közti összefüggésre nem nehéz rájönni: a tévénézés során nem figyelünk oda mennyit és mit eszünk, hajlamosabbak vagyunk többet enni, mint amennyire amúgy szükség lenne, illetve nem mozgunk.

A kutatás során több mint 12500 brit gyereket vontak be a megfigyelésbe a szakemberek. Az alanyok közel 50 százaléka már 7 éves kora előtt is aktív tévénéző volt, ami azért érdekes adat, mert a tévéző gyerekek 3 éves korukig teljesen normális testsúlyúak voltak, majd szép lassan, 7 éves koruk felé kezdtek hízásnak.

Angliában amúgy is rosszabb a helyzet a túlsúlyos gyermekeket tekintve, mert a 11 évesek közel egyharmada el van hízva, míg 5-ből 1 gyerek már az extrém túlsúlyos kategóriába tartozik. A gyerekek súlygyarapodásához nagyban hozzájárulnak a tévénézési szokásos, elvégre az a mozgás és az egészséges táplálkozás ellen is hat, hogyha nincs meg az egyensúly a szórakozás és a sport között.

Ezért érdemes inkább száműzni a tévét a nappaliba, és az üres perceket inkább valami hasznos tevékenységgel kitölteni.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)