Jump to content

SOS Gyermekfalvak – a szeretet apró reményszigetei

2016. 05. 09. 00:00

Képzelj el egy otthont, képzeld el, hogy a falai megvédenek a világ rémisztő zajától, képzeld el, hogy vannak, akik érted élnek, és mindennap azon fáradoznak, hogy ne kerülj a még egyszer egyedül a falakon kívülre. Tudod, hogy ez nem csak a képzeletben létezik?

22 000. Ennyi azon hányatott sorsú gyermekek száma, akiknek nem adatott meg a lehetőség a vér szerinti szüleivel való együttélésre. Ők a segítő kezek és az otthon ölelő védelme nélkül várták a csodát. A csodát, amit az SOS Gyermekfalu jelent.

Az SOS segít a gyermekeknek, hogy a gyermekfalvakban, vagy a nevelőszülői otthonokban szerető közegben, jó körülmények között teljes értékű életet élhessenek. A sok esetben traumákat átélt gyermekeknek szüksége van egy gyógyító közegre, ahol újra bízhatnak a jövőben.

Ezt a közeget SOS a lehető legmaximálisabban igyekszik megteremteni. Hiszen attól függetlenül, hogy nem a klasszikus értelembe vett családi fészek a béke és nyugalom ott honol minden szobában. A falak vidám színekkel borítottak, és a berendezés is a modern, minden gyerkőc kedvére való. A szobákban nincs hiány íróasztalból, szekrényből, ágyból, és még poszterek is férnek a falakra, akárcsak egy igazi gyerekszobában.

Miért fontos betekinteni egy rejtett világ ablakán? Mert csak így érthetjük meg, mi is az az SOS Gyermekfalu. Egy program, ami felkarolja a gyermekek érdekeinek érvényesítését, és az átmenetileg vagy tartósan gyermekvédelmi gondoskodásra szoruló gyermekek gondozására koncentrál. Kiemelt figyelmet kapnak az érintett gyerekek vér szerinti szülei, családtagjai is. A Gyermekfalvak 12-15 családi házból állnak, ahol a nevelők úgynevezett SOS anyák élnek.

Nevelőszülői hálózatok Orosházán, Kőszegen és Kecskeméten vannak, illetve öt lakásotthon Szegeden, Sében, Lajosmizsén, Kecskeméten található. Legyen szó bármelyikről a nevelőnők mindvégig előtérben tartják az otthonban élő gyermekek fejlődési szükségletei és jogait.

Az országban jelenleg 5500 nevelőszülő gondoz család nélküli gyermekeket. A SOS óvó-védő Gyermekfalvaiban mindössze 70 nevelőszülő dolgozik, de mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, ha megérinti a szívét a csöppségek, és nagyobbacska gyermekek sorsa. Érzel magadban elhivatottságot, hogy nevelőszülő légy? Írj a címre, és tégy jobbá egy életet.