Jump to content

A külön gyermekszoba csak álom

2016. 04. 18. 00:00

 

Normál felépítésű családban a gyerekeknek külön szobát igyekeznek a szülők berendezni annak érdekében, hogy elhúzódhassanak, megteremtsék gyermeküknek saját külön kis világát. Helyet kapnak a gyermekbútorok, ruhák, játékok, vagyis igazi gyermekbirodalmat alakítanak ki csemetéik számukra. Szerencsések azok, akik szerető családban élnek, saját szobával büszkélkedhetnek. Nem mondhatja ezt el magáról minden gyermek. A legnagyobb tragédia, ha a szülők saját hibájuk miatt, vagy önhibájukon kívül nem képesek felnevelni gyermekeiket. Hazánkban csaknem huszonháromezer fiatal nem a vér szerinti szüleivel él. Nagyon nagy törés az egy gyermeknek, ha elválasztják szüleitől, de tovább nehezedik a helyzet, ha az állami gondozásba vétel során még a testvéreket is elszakítják egymástól.

A nem megfelelő nevelés, a rossz anyagi körülmények, a szülők halála mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szétszakad egy család. Egyáltalán nem ritka, hogy a nehéz anyagi körülményekből olyan testvérpárokat emelnek ki, akik akár hatan is lehetnek. Szükség van családias légkörre, hiszen ez az a közeg, ahol elsajátíthatnak minden viselkedési formát a gyerekek, amelyet majd felnőttként érvényesíteni tudnak. Az állami gondozásba vett gyermekek közül az SOS Gyermekfalvakban élők számára lehetőség van olyan családias légkörű otthonban élni, amelyet minden gyermek megérdemel. Akkor is, ha nem saját, vérszerinti szüleivel él. Gyakori, hogy 3-6 testvér egyszerre szorul állami gondoskodásra, ezért az Alapítvány a házakat is úgy alakította, hogy ne kelljen elszakítani a testvéreket egymástól. Az SOS-ben élők igényes családi házakban, nevelőszülőknél, biztonságos környezetben, családban nőhetnek fel. Ez lehetőséget ad arra a testvéreknek, hogy együtt maradjanak, támaszaik legyenek egymásnak, amely későbbi életükben is nagyon fontos lesz, és a nehéz, vérszerinti szülők nélküli életben is jobban boldogulnak, ha együtt megmaradnak.

 

Az SOS Gyermekfalvakban felnövő gyermekek semmiben nem szenvednek hiányt. Habár nem élnek együtt vérszerinti szüleikkel, de rendezett, tiszta körülményeket teremtenek a nevelőanyák. Az SOS-ben felnövő gyermekek, testvérek egymást erősítik, bátorítják.