Jump to content

Rejtett cukor az ételekben és italokban

2016. 03. 17. 19:01

Az iskolai dietetikus úgy látja, a gyerekek egyáltalán nincsenek tisztában az egészséges táplálkozás alapjaival.

A legtöbb menzán sok fejtörést okoz az iskolai étkezés. A zsír, a só és a cukor használatának csökkentése sok esetben íztelen ebédeket eredményez. Vannak iskolák, ahol az ott dolgozó szakemberek maguk is próbálják rávezetni a diákokat az egészséges étrend kialakítására. Az M1 Kosár magazinja azt vizsgálta, miként lehet a gyerekeknél a nagy mennyiségű cukorfogyasztást visszaszorítani.

Az egyik pécsi iskolában a dietetikus felmérte, tudják-e a gyerekek, mennyi cukrot esznek meg naponta. Sőt, egy interaktív játékkal szembesítették is a tanulókat azzal, mennyi cukor van a kólában, a kekszben, a csokiban vagy épp a túró rudiban.

A dietetikus úgy látja, a gyerekek nincsenek tisztában az egészséges táplálkozás alapjaival. „Nagyon nem ismerik a különféle élelmiszereket és nyersanyagokat” – fogalmazott Soós Eszter.

A tanulók osztályfőnöke, Falusiné Török Erika is sokat dolgozik azon, hogy diákjai figyeljenek az egészséges étkezés fontosságára. „Sokat beszélgetünk nemcsak a gyerekekkel az órákon, hanem szülőkkel is a szülői értekezleten" - nyilatkozta a tanár, aki a minél több zöldség, gyümölcs és tiszta víz fogyasztása mellett érvel ilyenkor.

Elmondta: náluk mindenkinek meg kell kóstolnia minden fogást, egy ismeretlen ételre nem lehet azt mondani, hogy "nem szeretem". Ha egy gyerek nem szereti azt adott ételt, annyi kanállal akkor is ennie kell belőle, ahány éves. Evés közben jön rá, hogy mégis ízlik - tette hozzá az osztályfőnök.

A szakácscsapat vezetője rendszeresen konzultál kollégáival. „Az egyik szempont az étrendalkotásnál az, hogy mindennap szerepeljen friss zöldség, friss gyümölcs vagy mindkettő” – nyilatkozta Végh Tamás.

Már arra is ügyelnek, hogy például a borsófőzeléket ne sok cukorral és rántással készítsék, hanem a saját anyagával, tehát a borsó pürésítésével sűrítsék azt. A séf azt tapasztalja, hogy a gyerekek egyre nyitottabbak és elfogadóbbak az új ízekre, csak megfelelően kell elkészíteni az ételeket.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: turner.com Forrás: hazesotthonhu/hirado.hu)