Jump to content

Jó-e, ha éjjeli lámpa fényénél alszik a gyermek?

2015. 09. 10. 12:30

A kisgyermekek szorongását, éjszakai nyugtalanságát, ami a külön szoba szokatlanságából és a sötéttől való félelemből fakadhat, az éjjeli lámpa égve hagyása csökkenti. Lámafénynél aludni –legyen az bármennyire enyhe is- nem egészséges.

Ahogy a kislámpa fénye felvillan, úgy foszlanak szerte szét a démonok és a félelmek is a gyermeki agyban. Viszont amíg látszólag a gyerkőc nyugodtan pihen, valójában az alvásminősége nem jó, a lámpafény miatt, a hormonháztartása pedig ingatag.

A rendszeres lámpafény melletti alvás, legyen szó letakart vagy gyenge fényű izzóról, nem egészséges, mert felborítja a szervezet bioritmusát. A hormonális és szelekciós folyamatokat nagyban gátolja a lámpafény.

A szervezet elalvás előtt a sötétben melatonint kezd termelni. Ez a hormon felelős a pihentető alvásért, ám a hormon szintje akkor lesz megfelelő, ha teljes sötétségben fekszünk. A TV, számítógép és egyéb kék fényt kibocsátó eszközök a legkárosabbak az alvásminőségre. A kék fény úgy működik, mint egy ébresztőóra: csökkenti a melatonin szintet a szervezetünkben, hogy felébredjünk.

Ugyan ide sorolható az energiatakarékos izzó fénye, és a hagyományos lámpáé is. A szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy a legjobb lenne, ha lefekvés előtt legalább 1 órával nem használnánk elektronikai eszközöket. Továbbá azt tanácsolják, ha mindenképp fénnyel tudunk csak aludni, akkor használjuk vörös fényt, mert az nem ártalmas az alvásminőségre nézve.

Tehát, ha a gyerkőc semmiképp nem tud sötétben aludni, akkor a hagyományos éjjeli lámpa fehéres, sárgás fényét, cseréljük le, és használjuk helyette vörös fényt, ami nem borítja fel a szervezet egyensúlyát hormonális szinten.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: huffpost.com)