Jump to content

Hogyan rendezd be a gyerekszobát?

2015. 04. 13. 17:40

Egy gyerekszobát berendezni nagyon érdekes feladat. Amikor gyermeked már kinőtt a csecsemő és kisbaba korból, de még nem kamasz, különleges igényei lehetnek. Éppen ezért szobájának is különlegesnek kell lennie, ráadásul időtállónak, hiszen tinédzser koráig ki kell tartania.

Ezért szobájának berendezésekor több dologra is figyelnünk kell, ehhez adunk néhány megfontolandó tanácsot.

1. Vegyen részt a tervezésben, berendezésben
Hogy elkerüljük a későbbi konfliktusokat, kérdezzük meg gyermekünket arról, hogy milyen szobát szeretne. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden kívánságát teljesítenünk kell, de biztosan jól fogja érezni magát az új szobájában, ha legalább fal olyan színű, amilyet szeretett volna, vagy akad benne 1-2 dekorelem, ami emlékezteti kedvenc játékára, meséjére, filmhősére. Adjunk neki könnyen elkészíthető "csináld magad" feladatokat, tegyük érdekeltté abban, hogy minél jobban szeresse és rendben tartsa a szobáját.

2. Legyen hely a kreatívkodásnak
Ha gyermeked szeret rajzolni, adj neki ehhez rengeteg helyet, és nevezz ki egy falat, ahova a műveit kirakhatjátok. Ha építeni, legózni szeret, legyen egy sarok, ahova a felépült dolgok kerülnek. Ha sportol, táncol, vagy zenél a gyerek, mindenképpen biztosítsuk az ezekhez szükséges helyet a szobában, akár más funkció kárára.

3. Azért legyen praktikus is
Ne felejtsd el, hogy a gyerekszoba elsődleges célja, hogy praktikus legyen a gyerek számára. Ne tedd az ágyat az ablak alá, hogy ne keljen túl korán. Olyan bútorokat válassz, melyek a lehető legkisebb alapterületűek, hogy minél több szabad talaj maradjon a játékra. Ne felejts el a tárolásról gondoskodni: érdemes guruló műanyag ládákat venni, hogy esténként minden játékot bele lehessen szórni - megkönnyítve ezzel a rendrakást.

4. Bútorok
Nem kell túlzásba esni, de fektess nagyobb hangsúlyt az alapvető bútorok kiválasztására. Olyan ágyat válassz óvodás gyermekednek, mely kisiskolás, esetleg felsős általános iskolás korában is megfelelő méretű lesz, és jó minőségű. Akkora szekrényt vegyél, amelyben kényelmesen elférnek a ruhái. Ha elkezdi az iskolát, sok fényt kapó, jó minőségű íróasztalt vásárolj neki. A játékoknál ne a mennyiség, hanem a minőség és fejlesztőképesség legyen a fontos! Ha több gyerek él egy szobában, mindenki érdekeit igyekezz figyelembe venni, az esetleges nagyobb korkülönbség esetén pedig fontos, hogy el is tudjanak különülni egymástól a testvérek, akiknek szükségük van a saját privát szférájukra.

(Fotók: rumah)