Jump to content

Iskolakezdésre hangolva

2014. 08. 11. 19:12

Kevesebb, mint egy hónap és újra becsöngetnek. Egy gyermek életében és személyiség fejlődésében rendkívül fontos az iskola, melynek határai az érettségiig a saját otthonra is kiterjednek. A megfelelő tanárok és a jó osztélyközösség mellett az is nagyon fontos, hogy a gyerek otthon hogyan tanul.

A kicsikkel való foglalkozáson túl a lakberendezés területe is fontos ahhoz, hogy megfelelő környezetet alakíthassunk ki a gyermeknek a tanuláshoz. Nem is hinnénk, de elképesztően lényeges a jó környezet a hatékony tanuláshoz.

1. Íróasztal
Akármilyen kicsi a gyeremkünk szobája, ne fukarkodjunk az íróasztal méretével. Minél nagyobb az asztalfelület, annél tisztábban és átláthatóbban készülhet a kicsi. Ne felejtsük el, hogy a tanulás mellett játékra és számítógépezésre is használja a gyerek az asztalt, ezért sem árt, ha elég a hely.

2. Szék
Bármilyen meglepő, egy szék mindent el tud rontani, de kedvet is tud csinálni a tanuláshoz. Mivel gyermekünk az iskolaévek alatt nő a legtöbbet, érdemes állítható magasságú széket venni. Figyeljünk arra, hogy a szék rákényszerítse a rajta ülőt a helyes testtartásra, és ne felejtsük el azt se: egy színes, görgős szék akár motiváció is lehet, hogy nekiálljon a matek leckének.

3. Világítás
Még a széknál is fontosabb a megfelelő világítás. Sötétben egyszerűen nem lehet tanulni, ezt mind tudjuk. Szóval ne sajnáljuk a fényt a szobából: legyen a legnagyobb természetes fénnyel rendelkező szoba a gyerekeké, és mindenhol legyen világítótest. Egész szobát bevilágító nagylámpa, íróasztal lámpa és egy az ágy mellett, mellyel akár még az ágyban olvasás remek szokására is rávehetjük csemetéinket.

4. Színek
Sötét, rideg, barátságtalan szobában nem kellemes a tanulás, az biztos. Nem garantáljuk, hogy élénk színek között menni fog, mint a karikacsapás, de legalább jobb kedvvel ülünk neki a fizika feladatoknak. Legyenek színesek a falak, a textilek, a szőnyegek és a dekorációk!

5. Tanulósarok
Hogy ne járja át az egész gyerekszobát az iskola hangulata, alakítsunk ki tanulósarkot gyermekünknek. Itt legyen az íróasztal, a szék, a tankönyvek polca és minden sulihoz kötődő dolog. Ezáltal önkéntelenül is elválasztódik a tanulás és a szabadidő tere, mely a gyermek számára is fontos lehet, és segíthet a koncentrációban.