Jump to content

Másodjára sem sikerült eladni a Caravaggio-freskós római villát

2022. 04. 11. 11:14

Másodjára, csökkentett áron sem sikerült eladni a római Villa Aurorát, amelyben Caravaggio egyetlen plafont díszítő freskója látható.

A történelmi villát először három hónapja kínálták eladásra. A 2800 négyzetméteres házért jogi küzdelem folyik az Amerikában született Rita Boncompagni Ludovisi hercegnő és néhai férje, Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg három fia között - idézte fel a The Guardian.

Januárban 471 millió euróért bocsátották árverésre, de miután nem jelentkezett vásárló, csütörtökön 20 százalékkal csökkentve az árat, 377 millió euróért ismét piacra dobták. Vásárló azonban ezúttal sem akadt rá.

A következő fordulót június 30-ra tervezik újabb 20 százalékos engedménnyel, 301 millió eurós kikiáltási árral. Ha még ekkor sem kel el, a hercegnőnek és férje fiainak meg kell állapodnia egy még alacsonyabb árban.

A potenciális vásárlónak a hercegnő ügyvédje szerint tíz százalékos foglalót kell letennie ahhoz, hogy részt vehessen a licitáláson, igazolnia kell, hogy ki tudja fizetni a vételárat és a teljes felújítási költséget, ami legalább tíz millió euró lesz.

Az ügyvéd hozzátette: informálisan nagy az érdeklődés, még Bill Gates is megkereste őket, de a feltételeket egyelőre senki sem teljesítette.

A villa és a hozzá tartozó birtok az olasz kulturális minisztérium védelme alatt áll, ami azt jelenti, hogy ha egy vásárló teljesíteni a feltételeket, és bejelentkezik az árverésre, a leütési áron az államnak elővásárlási joga van az ingatlanra, és kulturális célra hasznosíthatja. Arról azonban nincs hír, hogy az állam élni kívánna ezzel a jogával.

A negyvenszobás villában Caravaggio falfreskója Jupitert, Neptunuszt és Plútót ábrázolja. A villa kertjében egy Michelangello-szobor is áll. A házban található az a teleszkóp, amit a Ludovisi család Galileitől kapott, valamint egy olyan ajtó is, amely egykor egy velencei hadihajó egy darabja volt.

A 72 éves hercegnő 2003-ban indította el a megüresedett villa restaurálását. Ennek köszönhetően megnyitották kapuit a diákok és kisebb civil csoportok számára, de négy évvel ezelőtt, a herceg halála után ismét bezárták a közönség előtt.
A 77 évesen elhunyt herceg végrendeletében feljogosította özvegyét, hogy addig éljen ott, ameddig kíván, valamint ha eladják a villát, annak árát az özvegy és a három fiú között osszák szét. A fiúk azonban jogi úton vitatják azt a rendelkezést, hogy az özvegy a villában élhessen.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)