Jump to content

Igaz a régi mondás, minden út Rómába vezet

2022. 02. 11. 21:15

Német szakemberek bebizonyították, hogy igaz az a régi mondás, miszerint minden út Rómába vezet. Egy algoritmust fejlesztettek, amely vizuálisan mutatja, hogyan lehet leggyorsabban eljutni Európa bármelyik pontjából az olasz fővárosba. Az eredmény egy lenyűgöző vizuális ábra.

A Daimler autógyártó egyik leánycégének, a stuttgarti székhelyű Movie Lab két munkatársa is feltette magában a kérdést, hogy valóban minden út Rómába vezet-e. Adatvizualizációs eszközökkel ezt sikerült bebizonyítani – számolt be német építészettel foglalkozó szaklap.

Európán belül kijelöltek 486 713 pontot, és egy útvonaltervező algoritmussal megrajzolták a Rómába vezető összes lehetséges útvonalat. A vonalak vastagsága azt jelzi, hogy egy-egy útvonalat mennyien használtak.

https://www.archdaily.com/893076/apparently-all-roads-do-lead-to-rome

A projekt egyik vezetője, Raphael Reimann egy interjúban elmondta, hogy nagy segítésükre volt a nyílt forráskódú technológia, mint amilyen GraphHopper szoftver is.

A Római Birodalom fénykorában kiterjedt úthálózattal rendelkezett Britanniától Törökországig. A több mint 100 tartományát 373 út kötötte össze, ezek hossza meghaladta a 80 ezer kilométert. Ma Európa néhány főútvonala az ókori római egykori útjain halad.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)