Jump to content

Önellátó víziváros készül Dél-Koreában

2021. 11. 26. 12:56

Modern víziváros készül Dél-Koreában, amely ellenáll az ötös erősségű hurrikánoknak is. A tervek alapján a hatszögletű platformokból álló város 2025-re készül el.

Dél-Koreában, Busan városában valósítják meg az Oceanix vállalat főprojektjét, a vízivárost – közölte a Business Insider.

A tervet már két éve elkészítették, azonban számos tengerparti önkormányzat nem támogatta az ötletet. A dél-koreai város csütörtökön beleegyezett abba, hogy 2025-re otthont adjon egy úszóvárosnak. A hatszögletű platformokból álló város képes lesz ellenállni számos természeti katasztrófáknak, beleértve az árvizeket, a cunamikat és az 5-ös kategóriájú hurrikánokat.

A hatszögeket széles körben a leghatékonyabb építészeti formák között tartják számon.

Reményeink szerint hasznos lesz a világ minden tengerparti városa és minden olyan tengerparti közössége számára, amely a tengerszint emelkedésének kihívásával néz szembe – mondta Itai Madamombe, az Oceanix egyik alapítója az Insidernek.

A vállalat további célja, hogy a város képes legyen a tengerrel együtt emelkedni, kitermelni az élelmet, az energiát és az édesvizet.

A projekt megvalósítása megközelítőleg 200 millió dollárba (63 milliárd forintba) kerül.

Itai Madamombe elmondta, hogy az ENSZ emberi településfejlesztési programja adatokat gyűjt majd arról, hogyan sikerült a busani fejlesztés. Csapata reméli, hogy ezeket a tapasztalatokat a következő projektjüknél is alkalmazhatják: az Oceanix további tíz másik kormánnyal is tárgyalásokat folytat további úszóvárosok építéséről.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)