Jump to content

Okos tipp a házi kenyérsütéshez

2021. 04. 05. 15:12

A karantén alatt sokak életébe beköltözött az otthoni kenyérsütés, és vele együtt a kovászkészítés. A tökéletes vekni megalkotása azonban nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebben segíthet a Breadwinner, a kenyérimádó hardvertervezők által kifejlesztett okoskütyü.

A karantén alatt sokak életéAz applikáción keresztül működő eszköz folyamatosan nyomon követi a kovász térfogatát és hőmérsékletét, és üzenetben jelzi, ha elérkezett az ideális pillanat annak felhasználására.

Az élesztőtörzsek és laktobacilusok által alkotott ökoszisztéma gondozása állandó figyelmet követel, hiszen a masszát rendszeresen etetni kell, de tárolási hőmérséklete sem mindegy. Az általában befőttesüvegben tartott élesztőgombák a lisztben lévő cukrokkal táplálkoznak, az általuk termelt szén-dioxid hatására lesz a velük készített kenyér olyan laza és ízletes.be beköltözött az otthoni kenyérsütés, és vele együtt a kovászkészítés. A tökéletes vekni megalkotása azonban nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebben segíthet a Breadwinner, a kenyérimádó hardvertervezők által kifejlesztett okoskütyü.

Ugyanakkor nem könnyű annak az eltalálása, hogy mikor jön el az ideális pillanat a kovász felhasználására, ebben segíthet a fejlesztés. Az eszköz jegyzi a korábbi etetések hatására bekövetkezett változásokat is, így nyomon követhető a sütési segédanyag időbeli változása, és kiválasztható a legmegfelelőbb változat.

Maga a készülék az Egyesült Államokban elterjedt sztenderd befőttesüveg szájára csavarható. Az üvegben tárolt kovász magasságát infravörös szenzor méri, illetve érzékeli a tésztadarabot körülvevő levegő hőmérsékletét, és jelez, ha az nem megfelelő. A Breadwinner rendszere Bluetooth-on keresztül kapcsolódik az okostelefonhoz, a tetején található gomb megnyomásával pedig regisztrálható a kovász etetésének időpontja.

A felhasználók is beleszólhatnak a fejlesztésbe

A jelenleg 140 dollárért kapható változat egyelőre prototípus, amelyet a felhasználók visszajelzései alapján folyamatosan fejlesztenek. A The Verge szerint a befejezetlenség különösen a hardverre igaz. A jelenleg micro-USB töltővel szerelt eszköz, legalábbis a tech újságírók reményei szerint, később USB-C töltőt kaphat.

Az ötletgazdák a további fejlesztéseknél a korai felhasználók visszajelzései mellett számítanak a különböző összetételű kovászokkal, lisztkeverékekkel és etetési renddel kapcsolatos tapasztalatokra is. A késztermék később kerül forgalomba, de a prototípus vásárlói kedvezményt fognak kapni.

A Breadwinner oldala ezen kívül egyfajta online közösséget is kínál a kenyérimádóknak. A saját megfogalmazásuk szerint az „élesztő közösségi hálóját” szeretnék létrehozni, ahol az emberek recepteket oszthatnak meg, tanácsokat adhatnak vagy kérhetnek, de természetesen bemutathatják a saját készítésű karanténkenyereikről készült fotókat is - írja az iotzona.hu.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)