Jump to content

Mostantól nem vehetjük adottnak, hogy van elegendő vizünk

2021. 04. 05. 20:07

A vízválság okozta kihívásokra és az előttünk álló feladatokra hívta fel a figyelmet Áder János köztársasági elnök az ENSZ online megtartott vízügyi konferenciáján. Fontos szerepet lát el a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testületben is, ahol a válságok megelőzését szolgáló praktikus megoldásokat segíti – hangzott el az M1 Kék bolygó című műsorában.

Áder János köztársasági elnök az elmúlt években számos alkalommal hívta fel a figyelmet a Földet fenyegető vízválságra. A 2018-as Víz Világfórumon, Brazíliavárosban is cselekvésre ösztönözte a résztvevőket. 

A köztársasági elnök már több alkalommal – így például a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón is – rámutatott a klímaváltozás és a vízválság közötti összefüggésre. A fenntartható fejlődési célok elérése és a klímaváltozás elleni küzdelem sikerének kulcskérdése is,

hogy a vízproblémát, a vízgazdálkodással kapcsolatos problémákat meg tudjuk-e oldani. Ha a vizes csatát elvesztjük, akkor biztos, hogy a klímaháborút is elbukjuk. Az a kérdés, hogy lesz-e elegendő vizünk – mondta akkor.

Legutóbb március 18-án, az ENSZ magas szintű vízügyi konferenciájára küldött videóüzenetében fogalmazta meg javaslatait és az előttünk álló feladatokat.

A vízválság megelőzésére integrált adatbázisokat kell építenünk. Lokális, regionális és globális adatokra van szükségünk, legyen szó árvízi előrejelzésről, aszály-előrejelzésről vagy a vízszennyezés helyéről, módjáról, mértékéről és annak hatásairól. Pontos számításokat kell végeznünk a várható kár mértéke és a megelőzésre fordítandó összegek tekintetében” – magyarázta.

A köztársasági elnök szerint az új gazdasági számításokra azért lenne szükség, hogy lássuk, milyen hatást gyakorolnak beruházásaink a klímára és a vizeinkre. Arról is beszélt, hogy Magyarország jelentős lépéseket tesz a vízválság megelőzéséért, és nemcsak itthon, hanem nemzetközi viszonylatban is.

Világszerte a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz okozza a legnagyobb problémát.

Magyarországon is jelen van mind a három probléma, noha viszonylag sok vizünk van. Az ország területének 10 százaléka már az elsivatagosodás felé tart. Az a vízválság, amitől tartottunk, hogy ránk tör 15–20–30 év múlva, már jelen idő” – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója.

A vízválság megoldásához a nemzetek összefogására van szükség, ugyanis ezek a problémák szorosan kapcsolódnak egymáshoz és nem ismernek határokat.

Hazánkban visszatérő gond a vízszennyezés, amelyet a környező országokból érkező hulladék okoz.

Áder János köztársasági elnök csak az utóbbi fél évben kétszer kérte levélben az ukrán és román elnököt, hogy tekintélyüket vessék latba a közös folyóinkon Magyarországra érkező hulladék megszüntetése érdekében.

A tiszta vízért folytatott küzdelem fontos része lesz a november 29-től december 5-ig tervezett Planet Budapest 2021 elnevezésű fenntarthatósági expó és világtalálkozó. Ennek keretében a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület Magyarországon tart majd munkatalálkozót.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)