Jump to content

A járművezetők háromnegyede inkább saját gépkocsival utazik

2021. 02. 03. 20:09

A Covid-19 járvány kezdete óta a járművezetők 65 százaléka lényegesen kevesebbszer használja a tömegközlekedést, a megkérdezettek 76 százaléka inkább saját személygépkocsival utazik - közölte a LeasePlan flottakezelő az Ipsos kutatóintézet bevonásával 22 országban készített legújabb éves tanulmányára hivatkozva szerdán.

A közleményben kiemelték: a megkérdezettek fele komolyabban veszi a globális éghajlatváltozás hatásait, ezért szívesen váltana zéró emissziós járműre, hogy csökkentse saját szén-dioxid-kibocsátását a jobb levegőminőség érdekében.
A nemzetközi felmérés arra is rámutatott: tavaly 416 vizsgált város közül 318-ban csökkent jelentősen az autóforgalom a 2019-es adatokhoz képest; a legnagyobb visszaesés áprilisban volt tapasztalható.

A pandémia kezdete óta a megkérdezettek szívesebben vásárolnak online, a válaszadók 47 százaléka a nem alapvető termékeket házhoz szállítással rendeli meg - ismertették. Mindez növeli a hagyományos és az elektromos meghajtású kishaszongépjárművek (LCV és eLCV) iránti keresletet - tették hozzá utalva arra, hogy a kutatásban részt vevők közel fele aggódik a kiszállítást végző járművek forgalomnövelő és légszennyező hatása miatt.

Tex Gunning, a LeasePlan vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: mindenki számára meg kell teremteni a villanyautókra való átállás lehetőségét, hogy 2021 a közúti közlekedés legzöldebb éve legyen.

A felmérést a közlemény szerint 22 országban, több mint 5000 fő részvételével készítették; egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államokan, Ausztriában, Finnországban, Romániában és Törökországban (Magyarország nem vett részt a felmérésben) kérdeztek meg járművezetőket.

A LeasePlan 1,9 millió autót üzemeltet több mint 30 országban, a cég Magyarországon 1994 óta van jelen.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)