Jump to content

Beszélő köztéri kamerákkal okosodna Edinburgh

2020. 06. 20. 09:01

Skócia fővárosában több mint 650 ezer fontot költenek a régebbi CCTV-rendszer feljavítására. Hosszabb távú cél a smart city infrastruktúra bevezetése beszélő kamerákkal és rendszámfelismeréssel.

A meglévő kamerahálózat lefedi a nyilvános tereket, a lakótelepeket, a közlekedési hálózatot és a kormányzati épületeket. A meglévő rendszer célja a közbiztonság fenntartása és a bűnözés megelőzése. Viszont a jelenlegi analóg eszközök élettartama gyakorlatilag a végéhez ért, a valóban hatékony rendszer kialakításához pedig jelentős beruházásokra van szükség. Jelenleg is folyamatban van a legújabb technológiák és adatrendszerek bevezetése, most pedig a CCTV-hálózat integrálása az elsődleges cél.

A lehetséges fejlesztések között olyan mikrofonokkal ellátott kamerák is szerepelnek, melyeken keresztül az üzemeltető kommunikálhat az utcákon tartózkodó emberekkel. De tervben van kisméretű kamerákat tartalmazó intelligens lámpaoszlopok telepítése is. Ezeken keresztül a többi között élőben lehetne követni a különféle utcai eseményeket – például baleseteket –, így például az orvosok már a mentők kiérkezése előtt több tanácsot adhatnának az érintetteknek és a segítőknek.

A közlekedési lámpák fényük megváltoztatásával is jeleznék, hogy segítségre van szükség. Ezen felül a lámpák a légszennyezettség szintjét is a jelenleginél sokkal szorosabban monitorozhatnák.

A kifinomultabb kamerarendszerek a különféle közlekedési szabálytalanságok kiszűrése – például a buszsávban történő haladás – és a kapcsolódó büntetések kiszabása érdekében a rendszámtáblákat is azonosíthatnák.

A jelenlegi CCTV-hálózatra vonatkozó szerződések júliusban járnak le. Az érintett két vállalkozó egyike már jelezte, hogy nem tudja megújítani azt, mivel nem tud pótalkatrészeket vagy újabb egységeket biztosítani ehhez. A másik vállalkozó viszont – aki már a hálózat 75% -át üzemelteti – vállalta a rendszerhez csatlakoztatott kamerák biztosítását és a teljes hálózat további két évig történő üzemeltetését.

Cammy Day, az illetékes tanács tagja elmondta, jelenleg is zajlik az okosvárossá váláshoz szükséges stratégia kidolgozása. Ennek része a mostani kamerahálózat kialakítása, vagyis az analógról a digitálisra történő átállás.

Andrew Kerr vezető pedig abban bízik, hogy a város néhány hónapon belül képes lesz felülkerekedni a koronavírus okozta problémákon, és tovább folytathatja az együttműködést az Edinburgh-i és a Heriot-Watt Egyetemmel az adatvezérelt innovációs (Data-Driven Innovation – DDI) kezdeményezésekkel kapcsolatban - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)