Jump to content

Az Atkins-diéta veszélyes?

2020. 06. 15. 19:05

A The Guardian érdekes kutatásról számolt be: azok a 65 év feletti emberek akik fehérjében, sajtokban és húsokban gazdag étrendet követnek négyszer gyakrabban halnak meg rákban vagy diabéteszben. Ezek szerint mégsem olyan egészségesek az „edd magad karcsúvá” hitvallású diéták?

Az Atkins-diéta, hivatalos nevén az Atkins Táplálkozási Szemlélet az alacsony szénhidráttartalmú diéták táborába tartozik, amelye Robert Atkinson dolgozott ki a Journal of the American Medical Associationben olvasott tanulmány alapján.

Atkins a tanulmány segítségével kezelte saját túlsúlyosságát. Később egy sor könyvben népszerűsítette a módszert, kezdve az 1972-es Dr. Atkins Diéta Forradalma című könyvvel. A Dr. Atkins Új Diéta Forradalma című, második könyvében módosította a diéta egyes részeit, az eredeti koncepciót azonban érintetlenül hagyta. A 2010-es kiadású Új Atkins a Megújulásodért című könyve olyan információkra alapul, amelyeket az elmúlt évtizedben gyűjtöttek össze, és amelyek az eredeti kiadások idején még nem voltak elérhetőek, többek között szerepelnek benne a tápanyagban gazdag élelmiszerek is.

Az Atkins diéta lényege

A diéta lényege a szénhidrát-bevitel csökkentése annak érdekében, hogy a szervezet anyagcseréje az elraktározott testzsírt alakítsa át energiává. Ez a folyamat a ketózis, amely akkor indul be, ha a szervezet inzulinszintje alacsony. Akkor a legalacsonyabb az inzulinszint, ha a vércukorszint leesik (jellemzően étkezés előtt). A lecsökkent inzulinszint lipolízist vált ki, a szervezet zsírt éget el, hogy ketontesteket hozzon létre. A szénhidrátok (például a glükóz és a keményítő) fogyasztás után befolyásolják a szervezetet a vércukorszint megemelésével.

A diéta korlátozza a nettó szénhidrátbevitelt. Ennek egyik hatása az éhségérzet csökkenése, valószínűleg a lassabb emésztés miatt, mivel a zsírt és a fehérjéket a szervezet lassabban emészti meg. A 2002-es Dr. Atkins Új Diéta Forradalma kimondja, hogy a zsírszegény diéták elsősorban az éhség miatt nem működnek hatékonyan. Az Atkins-diéta eszerint azért egyszerűbb, mert a diétázót kielégíti a megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és rost bevitele. Az Atkins Nutritionals vállalat, amely kifejezetten a diéta során fogyasztásra ajánlott élelmiszereket állít elő, legfeljebb 20 százaléknyi telített zsírból származó kalória fogyasztását javasolja.

A tanulmány, ami ellent mond a diétának

A néhány éve megjelent tanulmány viszont pontosan az ellenkezőjét állítja, mint a diéta. A kutatás szerint azok, akik étrendjében a húsok, a tojás, a sajtok és a tejtermékek dominálnak, sokkal nagyobb eséllyel lesznek rákosak, vagy cukorbetegek.

A tanulmány több mint 6000 fő bevonásával készült és 18 éven át követte figyelemmel a résztvevők életét, táplálkozási szokásait és egészségét. Azt találták, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály a középkorúaké, a legkevésbé pedig a 65 év körülieké. Tehát, aki a negyvenes évei körül főként húson él, nagyobb eséllyel hal meg korábban, mint azok, akik kevesebb fehérjét és zsírt fogyasztanak.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)