Jump to content

Energialöket a reggeli ébredésben

2020. 06. 10. 09:05

A nap legkritikusabb pontja, amikor testünk-lelkünk egy kiadós energiafröccsre vágyik. A lendületes reggelhez, azonban nem kávére, hanem a megfelelő reggeli alkotóelemeire van szükség. Te tudod, mit egyél, hogy energiadúsan induljon a nap?

A nap legfontosabb étkezése a reggeli. Ez már könyökünkön jön ki, de tényleg így van. Ébredés után a szervezetben helyre kell állni az egyensúlynak. A kortizol-szintnek a normálisra kell csökkennie, és az izomműködéshez energiát is elő kell állítania nagy hirtelen. Nem csoda, hogy az ébredést követően olyakor leharcoltak vagyunk, és testünk is élénkítését kiált.

Kávé helyett egyél!

Nagy butaság csupán egyetlen csésze kávéval elindulni a munkába, iskolába. A kávé nem pótolja a megfelelő tápanyagokat, amelyek a lendületes reggelhez, a szervezet felébredéséhez, és a délelőtti aktivitáshoz szükségesek. Mert bizony a délelőttből pontosan annyira futja, amennyi tápanyagot elfogyasztottál reggeli közben.

Zakatoló aggyal, pattanásig feszült idegrendszerrel nehéz jól teljesíteni. De rá se ránts, mert tudjuk, mi kell a testnek! A reggelt a kávé, péksütemény páros helyett nyisd inkább zabkásával, joghurttal, magvakkal, teljes kiőrlésű finomságokkal, tojással, virslivel, és gyümölcslevekkel.

A zabkása azért ideális választás, mert kerek három perc alatt elkészíthető, csomó finom ízváltozata létezik, alacsony a kalóriatartalma, mégis eltelít, táplál, gazdag rostokban és tényleg délig tartó lendületet ad. A nem reggelizősöknek is ajánlott, mert hamar rákapnak az ízére.

A joghurt reggel beindítja az emésztőrendszer működését, mindemellett felkészíti a napi rohanásra, és az olyakor kihagyott, reggelikre is. Rengeteg tápanyag található benne, így néha napján kiválthatja a klasszikus reggeli evés, de azért ne rendszeresítsük. Műzlivel, gyümölcsökkel fokozhatjuk tápanyagtartalmát, és ráadásul még több energiára tehetünk szert.

A magvak is fontos részét képzik az energikus reggelnek. Gyümölcsökkel és joghurttal párosítva hatékonyak igazán. Egyébként gazdag forrásai az E-vitaminnak, ami agyunk egyik legfontosabb vitaminja. Vizsga vagy prezentáció előtt, csipegess!

A szendvics modernkori változata a teljes kiőrlésű péksüteményekből készült, sok zöldséggel, sajttal és kevés felvágottal telepakolt kenyér, kifli vagy zsömle. Főtt tojással felturbózva garantáltan tiéd lesz a reggel!

A tojás alapdolog, reggelire fogyasztva, akár délután egy óráig is kitart. Ha egy kis zöldséget és sajtot is teszel bele, akkor pedig garantáltan. Egy pár virsli is csodákra képes. A délelőtti lendületet és aktivitást így nem fogja megtörni a farkaséhség, így produktívan és energikus telik a reggel.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)