Jump to content

Az otthon képes fáradtá tenni? Nagyon is!

2020. 05. 28. 09:05

Van amikor nem az időjárást, az edzetlenséget vagy épp a túl hosszú munkanapokat kell okolni az állandó enerváltságért, hanem sokkal inkább az otthonunkat. Elvégre köztudott, hogy az nagyobb befolyással van ránk, mint hisszük.

Lakásunk legapróbb részletei is igencsak befolyással vannak lelkiállapotunkra, körérzetünkre és még az alvási szokásainkra is. Ha állandó fáradtság gyötör, és már mindent kipróbáltál ellene, érdemes szemügyre venni otthonod minden pontját, mert lehet, hogy az tesz téged folytonosan álmossá!

5 furcsaság, ami állandóan lefáraszthat

Első pillantásra furcsának tűnik, hogy otthonunk, a szeretet, nyugalom és béke szentélye ilyen kellemetlen mellékhatásokat is okozhat, pedig így van. A színek, textúrák, az elrendezés, és a háztartási gépek is befolyással vannak az energiaszintre, ezért nem árt néhány dologra odafigyelned!

Színek

Triviális, de még mindig nem fordítunk rá elég figyelmet: a fal színe igen is hatással van az agyara! Mivel éveken át ugyan azzal a színnel találkozol, ha belépsz bizonyos helyiségekbe, nagyon fontos, hogy jól legyenek eltalálva az árnyalatok.

A piros szín élénkít, felpörget, így nem való hálószobába, ahogy a kék árnyalatai a nappaliba, mert utóbbi kifejezetten nyugtató hatású, így elálmosíthat. A narancs árnyalatú színek szintén energiával ruházzák fel az embert, ezért kifejezetten ajánlottak a dolgozószobába és a nappaliba is.

Fényhiány

Talán nem kell agyonmagyarázni, hogy a rossz színválasztáson túl miért nem jó, ha kizárod a fényt otthonodból. A természetes napfény hiánya miatt sokkal többet alszunk, mert befolyással van a melatonin-szint termelésre. A témában végzett kutatás is hasonló dolgot talált: azok, akik napfénygazdag helyen dolgoznak (pl. szabadtéren, vagy olyan irodában, ahol kifejezetten sok az ablak), közel háromnegyed órával többet alszanak éjszaka, mint azok, akik kevesebb természetes fényhez jutnak a nap során.

Nincs másként ez az otthonnal sem. Ha egész nap a félhomályban ülsz, ne csodálkozz, ha állandóan ásítozol. Engedd be a fényt, és válts energikus szintre!

Hőmérséklet

Az elmúlt időszak kánikulája alaposan próbára tette a szervezetet, és az alvásminőséget is nagyban rontotta. Mivel a magas hőmérsékletben elaludni, és mélyen aludni is nehezebb (testünk ideálisan a 20-21 fokos hőt kultiválja a megfelelő pihenéshez), ezért napközben fáradékonyabbnak, erőtlenebbnek érezhetjük magunkat.

Ha viszont a kánikulát leszámítva sem vagy jó alvó, érdemes egy pillantást vetned arra, hogy hány fok uralkodik a lakásban, ugyanis az alváshoz ideális hőmérséklet 18 és 22 fok között mozog. Az ennél hidegebb vagy melegebb hő rossz alvás eredményez, ami egyenes út a nappali fáradékonysághoz.

Kupi

A lakásban honoló állandó rendetlenség stresszfaktor. Nem csak azért, mert nyomasztó, és azt az érzetet kelti, hogy nincs elég helyed, hanem azért is, mert tudat alatt feladatot látsz a tornyosuló ruhák, és koszos tányérok garmadájában. Egyszóval folyton azt érezheted, hogy rendet kell raknod, ami nem épp a legpihentetőbb dolog.

Illat

Nagy befolyással vannak a hangulatra, mondhatni annyira, mint a színek. Érdemes nyugtató, kellemes aromájú illóolajokat beszerezni és a lakás bizonyos pontjain párologtatni őket. A hálóba a nyugtató hatású levendula, míg a konyhába a citrusok kiválók.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)