Jump to content

Hat dolog, ami előnytelen rutinná avanzsált a hétköznapokban

2020. 05. 07. 17:05

Annyira megszoktuk már a mindennapokhoz tartozó tevékenységeket, hogy ügyet sem vetünk rájuk, így miért is kérdőjeleznénk meg azok helyességét? Pedig a leggyakoribb rutindolgok valójában nem egészségesek!

A Bright Side annak járt utána, hogy melyek azok a hétköznapi dolgok, amelyeket annyira természetesnek veszünk, hogy eszünk ágában sincs máskép csinálni őket, még annak ellenére sem, ha épp nem a legmegfelelőbb kivitelezésben hajtjuk végre azokat.

Szappan és fürdés

Az egyik ilyen rutin dolog a fürdés, azon belül pedig a túlzott tusfürdő használat. Az idő előrehaladtával bőrünk szárazabbá válik, amin a tusfürdő nem segít, sőt, csak tovább rontja a helyzetet. Próbálj csak minimális mennyiségűt használni belőle, mert az is elég ahhoz, hogy tiszta maradj, ellenben nem teszi ki a bőrt felesleges terhelésnek.

Vízszintes fogmosás

Szintén öreg hiba, ha csak vízszintesen sikáljuk a fogakat. A helyes fogmosás során vízszintesen és körkörösen is mozgatjuk a fogkefét, és legalább 2-3 percen át mossuk a fogakat. Az ennél kevesebb ideig tartó fogmosás során a baktériumok háromnegyede nem pusztul el.

Kézszárítás

A kézmosást követően sokan inkább a papírtörlőt választják a kézszárítók helyett a nyilvános mosdókban. Eltűnődtél más valaha azon, hogy hány darab papírtörlőre van szükség ahhoz, hogy teljesen szárazzá váljon a kezed? Hetente több millió darab papírtörlő fogy el a nyilvános vécékben a kéztörlést követően. Ha csak egy kicsit is törődünk a bolygónkkal ezt a mennyiséget megéri redukálni, mégpedig annyival, hogy néhányszor lerázzuk a kezet, mielőtt megtörölnénk.

Olajat adni a tészta vizéhez

Bevett szokás, hogy a tészta ne ragadjon össze, viszont az olaj nem csak a tészták egymáshoz tapadását gátolja meg, hanem a rá kerülő szósz tésztára olvadását is. A tökéletes tészta elkészítéséhez, csupán a megfelelő vízmennyiségre van szükség: 1 literenként 100 gramm száraz tészta arányban.

Bemelegítés nélkül edzeni

Nem elég egy kis karkörzés, oldalra hajolás, és földérintés. Ennél jóval több kell, hogy az izmok kellőkképpen bemelegedjenek, és az edzés során ne keletkezzenek mikor-szakadások az izomban, ami később fájó izomlázként manifesztálódik.

Tervek nélkül dolgozni

Alapvetően hátráltatja a munkafolyamatot, ha nem tudjuk, mi után mi következzék, ezt pedig tetőzi az is, ha azt sem látjuk előre, mikor pihenhetünk egy kicsit. Mindeninek megvan a maga leghatékonyabb néhány órája. Igyekezzünk tehát azokat kihasználni, a pihenést pedig azokra az időpontokra tenni, amikor produktivitásunk nem a tetőfokánál jár. Tehát, ha 11-től délután 3-ig vagy a leghatékonyabb, ne törd meg a munkaidőd ebédszünettel, időzítsd inkább akkorra, amikor már úgysem vagy képes olyan hatékonyan munkát végezni. Ezzel magadnak is időt nyersz, és a feladatokkal is hamarabb megleszel.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;tizeslita.co.hu | Kép: pixabay.com)