Jump to content

Így enyhítsd a téli depressziót

2019. 12. 18. 19:05

A borongós, hideg, téli hétköznapok hangulata az érzékenyebb és melankolikus állapotra hajlamosakat könnyeben maga alá temeti. Azonban a szezonális depresszióból is van kiút, egy vidám energikus tél érdekében.

Kialakulása mögött a cirkadián ritmus felborulása, a melatoninszint változása és a szerotoninszint egyensúlyhiánya áll. Az évszakváltozás, a kevesebb napfény, és a korai sötétedés felborítja a szervezt megszokott 24 órás cikulást, ami így zavart okoz az elalvás-ébrenlét fázisaiban is. Ezáltal az alváshormon (melatonin) termelése is megváltozik, és az agy hangulatért felelős neurotranszmittének, a szerotonin csökkenése is megfigyelhető, ami szintén a napfényes órák csökkenéségnek számlájára írható.

A napfényes órákat ugyan visszahozni még nem tudjuk, de számos más dolgot tehetünk ellene, hogy a szezonális depresszióra jellemző, fáradékonyságot, energiahiányt, levertséget, rosszkedvet, életuntságot megszüntessük.

Fényterápia

A szezonális depresszió egyik bevett kezelési módszere a fényterápia, ami a napfényes órák számát pótolja, ezáltal helyreállítva a szervezet egyensúlyát. Egy darabig nagyon hatásos, de ki kell egészíteni más módszerekkel is, hogy a tél végéig, a tavasz kezdetéig kitartson.

Sport

Lehet, hogy elcsépelt, de nem véletlenül hangoztatják lépten-nyomon. Egy kiadós, 40-60 perces sportolás ugyanis felér egy szem antidepresszáns pirulával. Nem kell versenyszinten űzni, de rendszeresíteni kell a mindennapokban, mert természetes módon csökkenti a stresszhormon jelenlétét, és növeli a dopamin és adrenalin jelenlétét a szervezetben, ami nem csak ébren tart, de jobb kedvre is derít.

Aromaterápia

Az illatok köztudottan jó hatással vannak az agyra és a kedélyállapotra. Az illóolajok több évezredes múltra tekintenek vissza, jótékony hatásukat, gyógyító esszenciáikat az ókortól kezdve ismeri az emberiség. Ezek a csodálatos, sötét üvegcsékbe zárt elixírek, nem csak a szellemre, a lélekre, de a testünkre is hatással vannak, melyet a tudomány is igazolt.

A levendula például kiváló aromaterápiás növény. A levendula javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet. Ennek köszönhetően enyhíti a pszichés és idegi panaszokat (pl.: alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) és a depresszív kedélyállapotot is csökkenti. Nem hiába használják oly gyakran az aromaterápiás kezelés során a levendulából készült illóolajat. Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.

Folsav

A legtöbb folsav a zöld színű zöldségekben van. Tehát a spenót, a brokkoli, a kelkáposzta, és a saláta is kiváló forrása. Miért olyan fontos? Mert a legfrissebb tanulmányok arról számoltak be, hogy a depresszió kialakulása nagy mértékben visszavezethető a szervezet folsavhiányára.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)