Jump to content

Borra sör meggyötör! Vagy mégsem?

2019. 11. 30. 09:05

Általánosságban minden szeszes italról azt feltételezzük, hogy feszültség- és szorongásoldóként funkcionálnak, ahogy azt is, hogy feldobják az ember kedvét. Valójában ez nem így van. Minden alkohol másként hat a hangulatunkra.

Aki valaha ivott már alkoholt tudja miként oldódnak fel benne a gátlások, a rossz kedv vagy épp a magány. Azonban közel sem mindegy, hogy mire esik a választás, mert a sör, a bor vagy épp a rövidital is másként hat az emberre, mint ahogy elvárnánk.

Kémia az üvegben

De mi a különbség alkohol és alkohol között? Egy igen átfogó tanulmány a BMJ Open  a kérdés megválaszolását tűzte ki céljául. A globális tanulmány, amelyben 30 ezer ember vett részt 24 országból. A kutatásban 18 és 31 éves korosztály vett részt. A megfigyelés során a résztvevők alkoholfogyasztási szokásait és a viselkedésüket rögzítették.

A több hónapon át tartó kutatásból kiderült, hogy az alkoholtartalmon túl a hozzáadott ízfokozók és egyéb anyagok tehetők felelőssé az eltérő kedélyállapotért. A megkérdezettek szerint a röviditalok, csak úgy általánosságban 30 százalékkal növelik az agresszió előfordulását. A szakemberek viszont rávilágítottak arra, hogy a borok 2-3 százalékban, míg a sör 6,7 százalékban teszi agresszívvá az embert. A többi valóban a rövidek számlájára írható.

A relaxációhoz azonban a legideálisabb választás a fent említett két, kevés alkoholtartalmú ital. A vörösbor ugyanis 60 százalékkal alkalmasabb az idegrendszer lenyugtatására, mint a rövidital, ami felpörgeti és agresszívvá teszi az embert. A fehérbor viszont csak 18 százalékban fejti ki nyugtató hatását, túlnyomórészt az is inkább izgágává teszi az embert.

A röviditalok viszont bizonyítottan növelik az önbizalmat és az ember vonzóbbnak érzi magát a fogyasztásukat követően. Az összes szeszfajta közül ez bizonyosodott a leghatásosabbnak e téren, a 100-ból 59 százalékos eredménnyel.

A megkérdezettek kérdőíves formában adtak válaszokat az italfogyasztással és az azt követő érzelmi állapottal kapcsolatban. A kutatásból tehát kiderült, hogy ha lazulni szeretnénk, akkor vörös bort, ha pedig némi önbizalomnövelésre lenne szükségünk, akkor röviditalt fogyasszunk.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)