Jump to content

Szervezetkárosító szokások: az éjszakai műszak

2019. 11. 14. 19:05

A váltott műszakok és az állandó éjszakai műszak is más-más módon hat a szervezetre. S noha egyik sem szerencsés, az utóbbi életstílus módszeresen vérezteti ki a testet. De vajon mi lehet ennek az oka?

Egyszer-egyszer mindenkivel előfordul, hogy éjszakába nyúló projekt vagy egy sürgős határidő fenntartja, akár hajnalig, ám van, akinek ez mindennapos. Pontosabban, az estétől reggelig tartó műszak, ami a lehető legkevésé sem kedvez a testnek.

Éjszakai munka a szervezetben

A Surviving the Night Shift szolgáltatta alapjául a BBC azon cikkét, amelyben annak járt utána, hogy a globális gazdasági veszteségnek köze lehet-e az éjszakai műszakhoz, illetve azt a kérdést sem hagyta megválaszoltalanul, hogy miként hat a testre, az állandó éjszakázás.

Világszerte millióan dolgoznak éjszaka vagy váltottműszakban. A Princeton University kutatása szerint az érintettek 7-15 százaléka irodai munkát végez, akik munkaidejükön túl arra vannak kényszerítve, hogy akár éjszakába nyúlóan, de befejezzék a határidős munkát.

A World Health Organization több ízben fejtette ki aggodalmát eme jelenséggel kapcsolatban, s mint ahogy ebben a kutatásban, úgy most is rámutattak, hogy az éjszakai munka hozzájárul a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához, ami a cirkadián ritmus felborulására vezethető vissza.

24 órás körkörösség, 8 óra miatt felbomló ritmus

Egy cirkadián ritmus („biológiai óra”) olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel, és gyakorlatilag meghatározza a szervezet működését, az alvás-ébrenlét ciklusokat, és a hormontermelést is.

A cirkadián ritmus felborulása végezet károsodást okoz a szervezet számára: az alvás-ébrenlét ciklus felborul, gyakran lép fel álmatlanság, alvászavar, elhízás, gyengül az immunrendszer, állandó kimerültség, energiahiány, szorongás, ingerlékenység lesz jellemző.

A felborult ritmus oka a napfény hiánya. Az éjszaka dolgozók lámpafénynél vagy szűrt fénynél dolgoznak, ellenben a munka végeztével a felkelő nap sugarai kíséretében mennek haza. Ez a szervezet számára azt az érzetet kelti, hogy az este megszűnt létezni, elvégre éjszaka és nappal is fény éri. Hiába fejeztük be a munkát, és jön a jólmegérdemelt pihenés, a szervezet mégis a nap felbukkanását a napkezdéssel azonosítja, így az alváshormontermelés leáll.

Az alvászavarok mellett a hízékonyáig is komoly probléma. Az éjszakai műszak során ugyanis többet eszünk, mert a szervezetnek több energiára van szüksége az ébren maradáshoz (lévén, hogy azidőtájt lenne a természetes pihenési szakasza). Néhány hónapnyi éjjeli meló komoly pluszkilókat eredményez.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)