Jump to content

Az okosváros a lakosság egészségével is törődik

2019. 03. 26. 16:00

Újabb területeket járunk körül, ahol a Dolgok Internete segíthet a városi lét jobbá tételében.

A túlterhelt ellátórendszer számára valódi kitörési pontokat és hatékonyságnövelést jelenthet a Dolgok Internete technológia. A fejlesztéseket hosszasan lehetne sorolni. Például olyan új monitorozó megoldásokat fejlesztettek ki, amelyek már csatlakoztathatóak számos IoT-eszközhöz, és viselőjük állapota bármikor nyomon követhető.

A viselhető szívmonitorokkal olyan betegségeket figyelhetnek meg a nap minden percében, mint a szívritmuszavar, és a műszer már gyanús esetben is időben riaszthatja az orvosi ügyeletet. De már léteznek okos-glükométerek is, amelyek egy okostelefon alkalmazás segítségével tudnak vércukorszintet mérni. Minden területen, így a sebészetben is vannak további futurisztikus lehetőségek. Például az ortopédiai implantátumokba beágyazott érzékelők képesek kommunikálni a műtét után.

Biztonságban 0-24-ben

A távfelügyeleti eszközök lehetővé teszik, hogy a családok, ismerősök vagy a gondozók, családsegítők megfigyelhessék az időseket – elsősorban balesetmegelőzés céljából. De olyan esetekben is életmentő lehet a technológia, mint egy régóta bekapcsolva hagyott kávéfőző jelzése, vagy a napi rutintól jelentősen eltérő viselkedés észrevétele, és a családtagok értesítése. A gépi tanulás és az ún. prediktív analitika is segítheti az idősgondozást, szintén azzal, hogy a különös vagy szokatlan viselkedést észleli, és szükség esetén riasztást küld a program.

A közös fejlesztések, a közösségi tudás itt is látványosan növelheti az elért eredményeket és a fejlesztések minél több helyen való alkalmazását. Chicago például arra ösztönözte a többi várost, hogy legyenek még okosabbak, és osszák meg egymással a nyílt forráskódjaikat. Jó példával jártak elöl, remélve, hogy mások ezt majd viszonozni fogják. Ezáltal egymás eredményeiből építkezhetnének, és nem kellene minden egyes alkalommal ugyanazt kitalálniuk vagy „feltalálniuk”.

Mivel több város többféle adatot gyűjthet össze, és teheti elérhetővé az alkalmazásfejlesztők és lakosok számára, a közeljövőben új, még nem ismert alkalmazások és előnyök fognak megjelenni.

De arról sem szabad megfeledkezni, hogy a különleges előnyök és lehetőségek mellé újfajta veszélyforrások is társulnak. Kulcsfontosságú, hogy a folyamat az elejétől a végéig a maximális védelmet kapja a kibertámadások ellen - írja az 

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)