Jump to content

Új őrület az albérleti piacon: a couchsurfing

2019. 03. 07. 17:05

Sokat lehet spórolni a lakhatási költségeken a kanapészörföléssel, sőt vannak, akik a tökéletességig fejlesztették couchsurfer mivoltukat, és bérleményüket is felmondták. Kukkants be a kanapészörfölők életstílusába, akik arra esküsznek, hogy mindenhol jó, de a legjobb mindennap más kanapéján.

A kanapészörfölés fogalma kis hazánkban talán nem olyan ismert, mint Amerikában vagy épp Nagy-Britanniában, de azért itthon is találni lelkes szörfölőket, akik eme különleges szenvedélynek hódolnak.

Bejárni a világot, ingyen lakni, idegenvezetőt kapni?

A kanapészörf vagy couchsurfing nem más, mint egy régóta köztudatban lévő szálláskeresési forma (nevezzük nevén, ingyen szállás), ami egy igen szabad és kötöttségektől mentes élet stílus kialakítását teszi lehetővé. A kanapészörfösök egy weboldalon kereshetnek maguknak „kiadó” kanapét, a világ bármeny pontján. A couchsurfing.org kifejezetten azért jött létre, hogy a szörfösök néhány kattintással máris új kanapéhoz, ezáltal új élményekhez jussanak.

A couchsurfing internetes közösség tagjai a világszerte ajánlják fel a lelkes kalandoroknak kanapéjukat, és a néhány napos befogadással, nem csak a szállásköltségek minimalizálását teszik lehetővé az érkezőnek, hanem az idegenvezetést és a helyi kultúra testközeli, autentikus megismerésének élményét is.

A kanapészörf gyakorlatilag ingyen szállást kínál, ami a kanapé tulajának is megtérül alkalom adtán. A couchsurfingezés íratlan szabálya szerint ugyanis, illik visszahívni, vagy szabad ágyat/kanapét kínálni egykori vendéglátónknak, ha épp a mi városunkba készül.

Húsztól a hetvenesig, mindenki imád szörfölni!

A kanapészörf főként a fiatalabb korosztály tetszését nyerte el. A kanapészörfösök átlagéletkora huszonhét év, de akad hetven fölötti „szörfös" is. A töretlen népszerűség, pedig nem véletlen.

A kanapészörfölés során nem csak az idegen kultúrákba merülhetünk el, és adhatjuk át magunkat a helyi lüktetésnek, hanem barátságokat, ismeretségeket alakíthatunk ki. Részben épp ezért növekszik a weboldal tagjainak a száma, naponta körülbelül 400 kanapészörfössel.

A couchsurfing.org órnként 600 új találkozást tett lehetővé, így a kellemeset a hasznossal elv mentén, nem csak a világot járhatjuk be, hanem csomó új barátra is szert tehetünk. Létezik a kanapészörfnek egy kényelmesebb, családbarátabb és izgalmasabb formája is: ez a csereotthon-mozgalom. Ennek szintén a tengerentúlon vagy nagy kultusza, és a jelenség oly népszervűvé vált, hogy külön sorozatot is forgattak róla. Itthon hasonlóan a kanapészörfhöz nem annyira ismert, de lelkes követői itthon is akadnának.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)