Jump to content

A maszk nem nyújt teljes védelmet a szálló por ellen

2019. 02. 22. 10:00

A szálló por koncentrációja jelenti a legnagyobb veszélyt, az apró, szabad szemmel nem látható mikrorészecskék a szénalapú üzemanyagok égetésével keletkezik a légszennyezettség, amellyel összefügg a légúti allergiák számának világszerte tapasztalt megnövekedése. A légszennyezettség a világon hétmillió ember halálát okozza minden évben.

A szállópor-részecskék mélyen a tüdőbe hatolnak, de a véráramban és az agyunkban is ott vannak. Légzési nehézségeket, szívbetegségeket és rákot okozhatnak, de sok tudós szerint a demenciáért is felelősek.

Friss felmérések szerint Magyarországon Miskolcon veszélyes a levegő minősége, kedd reggel elrendelték a szmogriadót. Nyíregyházán, Putnokon és Vácon a levegő minősége egészségtelen, Budapesten pedig szintén veszélyes.

Az oldott gázok okozzák a nagyobb problémákat

Az apróbb szemcséken és részecskéken kívül sokféle oldott gáz is jelen van a levegőben – mondta el Hidvégi Edit tüdőgyógyász a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A részecskéket és a szemcséket adott esetben az orr szőre feltartja és megakadályozza, hogy mélyebbre kerüljenek a szervezetben. A részecskék az orr nyálkahártyáján maradnak, amelyeket akár orrfújásnál láthatunk is – magyarázta.

Az oldott gázok ugyanakkor egyáltalán nem látszanak, és ezek sokkal mélyebbre, a légutakba és a tüdőbe is bekerülhetnek – hívta fel a tüdőgyógyász. Az oldott gázok fulladást idézhetnek elő a szervezetben. Különösen azokra veszélyes, akiknek már eleve rosszabb vagy gyengébb a tüdeje. Ilyenek lehetnek az asztmás vagy a krónikus légúti gyulladásban szenvedő betegek, de nehéz helyzetben vannak azok is, akik dohányoznak – sorolta.

 

Elmondta, ha egy egész várost érint a légszennyezettség, akkor nem igazán lehet hová menekülni. Ajánlott ilyenkor kerülni a főbb útvonalakat, ahol sok autó közlekedik, de a fával és szénnel való tüzelés is veszélyes a szervezetre. Ilyenkor sokkal gyakrabban tüsszög és köhög az ember, összeszűkülnek a légutak is, és ez a kóros reakció csak ront az ember állapotán, ugyanakkor a szervezetnek ez egy védekezési mechanizmusa.

A maszk csak félmegoldás

Felhívta a figyelmet azokra a betegekre, akik például náthásak és nehezen kapnak levegőt az orron keresztül. Ilyenkor ezért gyakran szájon át lélegeznek, és így a káros anyagok bejutnak a szervezetbe, ezzel fokozva az alsóbb légúti megbetegedések lehetőségét. Sokan hordanak maszkot, ha utcára mennek, de ez félmegoldás, hiszen csak a nagyobb részecskéket fogja fel, a kisebbeket már nem – hangsúlyozta.

Erős légszennyezés esetén sokan otthon maradnak, ám egy lakás szellőztetésénél is bekerülhetnek a káros anyagok az otthonunkba. Elmondta, jól kell megválasztani a szellőztetés idejét. A déli órákban ajánlott, mivel ilyenkor már vége a reggeli csúcsforgalomnak, a délutáni pedig még nem kezdődött el, de az éjszakai levegőztetés is kiváló lehet ebből a szempontból – jelentette ki. Hozzátette, pozitív a szél hatása is, hiszen az kifújja a levegőből ezeket a szemcséket.

Ajánlott antioxidánsok szedése, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása 

Közölte, ajánlott a nagy mennyiségű antioxidánsok szedése, a friss gyümölcsök és zöldségek sokat segítenek, ha pedig már jó a levegő, akkor a teljes lakás átszellőztetése is hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A rendszeres sportolás is nagyon egészséges lehet, ám a kinti sportolásnál szintén fontos megválasztani a helyet és az időt, mert ha valaki például egy főútvonal mellett fut, annak negatív a hatása, hiszen ugyanúgy belélegzi a káros anyagokat – jegyezte meg.

Közösségi probléma

A szálló por ugyan nem okoz allergiát, de a leginkább rásegítő tényező – erről már Nékám Kristóf allergológus beszélt a műsorban. Hangsúlyozta, a porallergia nem a szálló por miatt alakul ki, ez kizárólag a lakásban kialakuló por – az atkák, penészgomba, kutya és macska esetén a szőrtöredékek – megjelenésével keletkezik.

Közölte, az allergiás megbetegedés ma már közösségi probléma, ezért sokat számít a megelőzés. Ezzel kapcsolatban elmondta, szerinte ez a teljes egészségügy feladata. Úgy véli, elsődlegesen meg kellene találni azokat az egységeket, ahol a legnagyobb a veszélyes anyagok kibocsátása, és ezeket kellene semlegesíteni. Ide sorolta még a különböző környezetjavító eljárásokat, például a közlekedés megszervezését. Az ilyen célzott beavatkozások jelentősen segítenének az érintett populáció egészségének megőrzésében – jegyezte meg.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)