Jump to content

Nautilus House – Mexikó leghíresebb csirkehálóból épült kagylóháza

2019. 02. 18. 16:05

A világ számos pontján belebotlani építészeti remekművekbe. Mexikóváros különleges házának szerkezetét a Nautilus kagyló héja ihlette, amit acélerősítésű csirkehálóból és két réteg betonból húztak fel. Kinézete is egyedi, de nem ez adja igazi unikalitását.


Kép: flickr.com/MAHFUZ AHMED

A ház, amit jelenleg is egy család birtokol, Javier Senosiain az Arquitectura Organica építészének keze munkáját dicséri.

A bio-építészet érintése

A ház tervezése nagyon innovatív, szokatlan és vakmerő. Javier Senosiain úgy döntött, hogy a vízi életet belecsempészi az építészetbe. Gaudí és Frank Lloyd Wright munkájától megihletve Javier Senosiain Mexikóvárosba is meghonosította azt a stílust, amit a szakzsargon „bio-építészetnek” nevez. Ezutóbbi különlegessége, hogy a házak az adott természeti formát lekövetve épülnek fel, ami megidézi a kulturális gyökereket és harmóniát teremt a természettel.

A házat jelenleg egy a városi kommersz házakra ráunt család lakja, két gyerekkel.

A szeszélyes ház lenyűgöző bejárattal rendelkezik, amelyet színes ólomüveg falába vágtak, aminek kiválasztása is hosszadalmas folyamat volt. Ahogy az ajtó, úgy minden más elem is gondosan megogatott. Szavak helyett pedig jöjjenek a képek.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: flickr.com/MAHFUZ AHMED)