Jump to content

Négy tökéletes kanapékutya minimális mozgásigénnyel

2019. 02. 11. 15:00

A kutyatartás sokaknak csak álom a napi nyolc órás munkaidő és a két órás ingázás mellett. Ugyanakkor, ha mégis ebvásárlásra adtuk a fejünket, de mindkettőnk számára a legjobbat akarjuk kihozni a dologból, akkor érdemes az alábbi, kis mozgásigényű ebek közül választani.

A leendő négylábú jövevény kiválasztása előtt, azért fontos azt leszögezni, hogy akárcsak az ember, a legtöbb kutya is igényli a társaságot. A hosszú munkanapok során így vagy gondoskodjunk nekik egy társról vagy megfelelő szórakozásról. Illetve, a kutya nem felnőttként jön a világra, a jó társhoz pedig komoly és következetes nevelés kell, ami bizony az első egy-két hétben úgy nem valósítható meg, ha állandóan dolgozunk.

Ha a fenti dolgokat megfontolva, úgy érzed felelős állattartóvá válhatsz, akkor az alábbi kistestű és kis mozgásigény

Fehér kis szőrgombócok, avagy a máltai selyemkutya

Nem véletlenül találkozni annyi fehér kis aprósággal a lakótelepek vagy társasházak környékén. A máltai selyemkutyák a tökéletes ölebek. Mozgásigényük nem túl nagy, és általánosságban ki is elégíthető rövidebb sétákkal és a lakásban való játékkal.

A máltai hűséges jószág, aki legszívesebben mindig a gazdája közelében lenne. Így ha rá esik a választásod és munkahelyed kutyabarát, nyugodtan magaddal viheted, mert sok vizet nem fog zavarni.

Csivava, chihuahua – az apró termetű jószág

A csivava, ami bátran lehet chihuahua-nak is írni, szintén kedvelt szobakutya. Termetéből fakadóan sincs sok igénye a mozgásra, viszont ezt a fajtát - a miniatűr termet ellenére -, csak olyan gazdáknak ajánlatos venni, akik kemény kézzel nevelik őket. A csivava ugyanis rettentő makacs, akaratos, így egy szigorú gazda nagyon is elkel a háznál, különben mini terrorista válik a csiviből, aki hangot is ad mindennek, akár órákon keresztül.

Basset Hound, a barátságos véreb

A szomorú ábrázat mögött egy vidám és egyben nyugodt jellemű kutya rejlik. A kopó felmenőkkel rendelkező véreb ideális társállat a lakásba, mert szeret lustálkodni, és gyakorlatilag a végtelenségig nyugodt. Így a társas együttéléssel járó zajok, neszek, nem viselik meg őt annyira, mint más fajtársát.

Angol bulldog

Hasonlatosan a basset hound-hoz, a bulldog angol változata sem igényli az órás sétákat a parkban, ami a lapos pofa és a zömök testfelépítés számlájára írható. Nyáron kifejezetten imádnak a lakásban lenni, mert a már említett arcszerkezet miatt, nehezen vesznek levegőt, a hőség pedig számukra szó szerint fullasztó.

Egyetlen dologra kell nála is odafigyelni, akárcsak redős orcájú fajtársánál a vérebnél, mégpedig az orr redők és az orr rendszeres ápolására, tisztítására.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)