Jump to content

Milliárdokkal többet költünk a karácsonyra készülve

2018. 12. 21. 14:31

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rekordméretű kiskereskedelmi bevételre számít. Az utolsó hónapban akár megközelítheti a forgalom az 1200 milliárd forintot is.

Decemberben a kiskereskedelmi forgalom rekordmértékű, 6 százalék feletti növekedésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség. A tapasztalatok szerint a karácsonyi készülődés már novemberben elkezdődik, aminek oka nem más, mint a többségében a webáruházak által indított fekete péntek akciósorozat – mondta el az M1 Forint, fillér című műsorában Vámos György, az OKSZ főtitkára.

Szerinte azért kell akciósorozatról beszélni, mert ez már nem csak egy napra esik, hanem akár egy teljes hónapon keresztül tart. Mint mondta, ilyenkor sokan vesznek ajándékokat, kihasználva az árengedményeket.

Hozzátette: az üzletek sem akarnak lemaradni a karácsonyi vásárlási rohamról, ezért már november közepétől kihelyezik a karácsonyi díszeket, az új termékeket, és a közelgő akciókra is felhívják a figyelmet.

Élelmiszert is többet vásárolunk

Az élelmiszerboltokban a vásárlások átlagos értéke 20–25 százalékkal nő az ünnepi időszakban. Novemberben tapasztalható volt, hogy az előző évi forgalomhoz viszonyítva is magasabbak voltak az eladási mutatók – mondta Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója.

Elmondta: a vásárlások értékének növekedése pozitív felvezetése a karácsonyi időszaknak, így várhatóan sikerül felülmúlnia a kereskedelemnek az elmúlt évi forgalmat, akár 3–4 százalékkal is. Az év többi hónapjához képest decemberben a vásárlások értéke akár 30 százalékkal magasabb lehet, ami nemcsak az élelmiszer-kínálatnak, hanem a dekorációs termékeknek is köszönhető.

Szeretünk karácsony előtt lakást felújítani

A fővárosi bútorüzletekben akár már novemberben megvásárolhatjuk a karácsonyi dekorációs kellékeket, akár a műfenyőket is. Varga-Nagy Eszter, az IKEA Magyarország kommunikációs vezetője elmondta, üzleteikben szezonális kínálattal várják a vásárlókat, főként karácsonyi dekorációs termékekkel, csomagolóanyagokkal és dekorációs lámpákkal.

Mint mondta, a karácsony közeledtével az emberek nem csak az ünnepre vásárolnak, népszerűek ilyenkor a konyhai kiegészítők, a terítőkészletek is.

Sokan karácsonyra időzítik a lakás felújítását is. Ilyenkor a család leginkább konyhabútort vagy kanapét vásárol. A nagy értékű termékek vételárát gyakran hitelből fedezik a vásárlók. A nehezebben szállítható termékeket sokszor webshopon keresztül, online rendelik meg.

Minőséget keresünk

Szinte minden termékkörnél megfigyelhető, hogy magasabb minőségű termékeket vásárolnak az emberek – mondta Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója. Hangsúlyozta: nemcsak mennyiségi, de minőségi változás is megfigyelhető, ami jótékony hatással lehet a kereskedelemre is. A legnagyobb vásárlási hullám a bronzvasárnap és az aranyvasárnap közötti időszakban várható.

Nő a kiskereskedelmi forgalom

A statisztikai adatokat elemezve látható, hogy decemberben jelentős mértékben megugrik a kiskereskedelmi forgalom egésze – mondta el Vámos György. Kifejtette: ez azt jelenti, hogy mind élelmiszerből, mind iparcikkekből, ajándékokból a javát decemberben vásároljuk meg. Mint mondta, 2018-ban az élelmiszer-forgalom decemberben csaknem százmilliárd forinttal ugrik meg.

Elhangzott az is, hogy aki ki szeretné cserélni vagy vissza szeretné váltani a vásárolt árucikket, az a vásárláskor kapott blokk ellenében az ünnepek után a legtöbb kiskereskedelmi üzletben megteheti.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)