Jump to content

Macskajajra koffeint? Így hat a szervezetedben!

2018. 11. 28. 15:05

A koffein semlegesíti az alkohol hatását, tartja a mondás. Nos, valójában ez inkább tévhit, mint tény, mert a dolog nem ennyire egyszerű.

Egy kiadós ivászat után az emberek egy része ösztönösen a kávé után nyúl, hogy már előre csökkentse az alkohol nem kívánatos hatásait. A szesz elfogyasztását követő fél-másfél órában az ember nem érzi magát fáradtnak, sőt! Viszont az elkövetkezendő két-hat órában szépen lassan kiveszik a szervezetből az energia, és egyre fáradtabb, álmosabb lesz. A kávé ezt a fáradtságot átmenetileg orvosolja, de egyáltalán nem semlegesíti azt.

Egy 2009-ben készült tanulmány azt vizsgálta, hogy az alkohol és kávé miként hat egymásra. A két elegyet fogyasztott kísérleti egerek sokkal agresszívebbek lettek, és habár úgy tűnt éberek, az csak a látszat volt.

Szóval a kávé ugyan képes egy kicsit ellensúlyozni az alkohol okozta fáradtságot, viszont nem csökkenti a másnaposság és az érzékelésbeli változásokat. Ennek maga az alkohol az oka, ami részlegesen gátolja a teljes feldolgozását. Egyszerűbb ha kialusszuk a másnaposságot.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)