Jump to content

Növekedik a hajléktalanok száma Nagy-Britanniában

2018. 11. 27. 17:03

Nagy-Britanniában már minden kétszázadik ember hajléktalan, ami négyszázalékos emelkedést jelez kevesebb mint egy éven belül - közölte csütörtökön a Shelter nevű jótékonysági szervezet.

A Shelter jelentése szerint a hajléktalanság azért növekedett, mert túl magasak az albérletárak, kevés a megfizethető lakás, és a segélyek is csökkentek. A probléma leginkább a nagyvárosokban, például Londonban és Birminghamben súlyosbodott.
Megbocsáthatatlan, hogy Nagy-Britanniában 320 ezer embernek nincs otthona - mondta Polly Neate, a Shelter vezetője.
Ebbe a számba beletartoznak mindazok, akik átmeneti szálláson, menhelyeken és az utcán élnek.

James Brokenshire brit lakásügyi miniszter közleményben hangsúlyozta: a kormány hatalmas összegeket fordít a hajléktalanság okainak felszámolására, és segít az utcán élő otthontalanoknak abban, hogy bejussanak a menhelyekre az egyre hidegebb tél közeledtével.

Nagy-Britanniában több mint hat éve folyamatosan emelkedik a hajléktalanok száma. A kormány adatai szerint mintegy 80 ezer család - több mint 120 ezer gyermek - él átmeneti szállásokon. A probléma kezelése érdekében a kormány 9 milliárd fontot különített el arra, hogy megfizethető lakásokat építsen fel. Az ambiciózus tervek szerint a 2020-as évek közepére évente 300 ezer új lakást adnának át. Tavaly törvényben rögzítették a helyi önkormányzatok kötelezettségét arra, hogy segítsék a hajléktalan embereket.

A Knight Frank ingatlancsoport kutatása szerint az utóbbi évben 12 százalékkal emelkedett a megfizethető árú lakások száma, a legnagyobb növekedés Londonban történt.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)