Jump to content

4 banális takarítási tévhit, amiről lerántjuk a leplet

2018. 11. 24. 17:05

Vajon tényleg elég csak akkor kicserélni a porzsákot, ha már teli van, és az ágyneműmosás is ráér havonta?

A takarítást is övezik mítoszok, akárcsak mindent mást. Nem mellékesen tényleg vannak olyan téves félreértelmezések, melyeket érdemes tisztába tenni. Alább négy leggyakoribb válfaját mutatjuk be.

A porzsák kicserélésének problematikája sokak számára ismerős lehet: mikor kell cseréli? A legtöbben legyintenek, és csak akkor ürítik, mikor kis híján a gép belefullad a porba, pedig így az veszít szívóhatékonyságából, azaz több koszt, port és atkát hagy a szőnyegben. Utóbbiak elszaporodása azért problematikus, mert az egészségre káros hatásuk van, például asztmát okozhatnak.

A másik hasonló dolog a cipőtalp alapos megtörlése, és az azt követő nyugodt lelkiismerettel történő szőnyegen sétálgatás. Bármennyire azt hisszük, hogy az „tiszta” és így mászkálhatunk vele a lakásban, nincs így, sőt még több baktériumot és szennyeződést hordunk be.

A harmadik gyakori félreértés az ágyneműhuzat mosását lengi be, ugyanis sokan havi egyszer dobják csak be a mosógépbe, ami nagy hiba. Az ágyneműt heti, de legalább kétheti rendszerességgel kellene mosni, hiszen az a poratkák, az ágyi poloskák és egyéb szemmel nem látható élősködők melegágya, plusz a ruhák után az a felület érintkezik leggyakrabban a bőrünkkel.

A negyedik és egyben legtúlhasználtabb dolog: a fürdőszivacs. Sokak csupán akkor válnak meg tőle, ha az már apró darabokban esik szét, ez szintén baj. A fürdőszivacsban rengeteg baktérium bújuk meg, melyeket minden fürdéssel visszajuttatunk a bőr felszínére. Ezért érdemes minél gyakrabban cserélni azt.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)