Jump to content

A jó kenyér? Jó kérés, amit megválaszolunk!

2018. 10. 16. 13:30

A kenyérkérdés még mindig nem ment ki a divatból. Már nem csak a teljes kiőrlésűt, de a félbarnát is érték vádak, a fehér kenyérről pedig ne is beszéljünk. De akkor mégis mit érdemes enni, és venni?

A jelen helyzet valóban nehéz, hiszen szinte nap nap után jelennek meg cikkek, tanulmányok és vélemények arról, hogy épp melyik kenyér a legjobb és legrosszabb választás a szervezet szempontjából. A gyakran változó információk közül nehéz kiszűrni, hogy melyik a valóság és melyik egy jól megszervezett marketingstratégia eredménye, így adunk néhány támpontot, amit figyelembe véve, egyszerűbb lesz rátalálni a kenyérre.

Négy tipp, az egészséges kenyérválasztásért

Az egészség szempontjából a legrosszabb, ha az ipari gyártósorról lekerült kenyeret tesszük a kosarunkba, mert az nagyvalószínűséggel gyors érlelésű, fehér lisztes, és tele van mesterséges adalékanyaggal.

A fehér lisztből készült kenyerek sok esetben tele vannak mesterséges színezékkel, adalékanyaggal, és jóval több élesztővel, mint amennyire a szervezetnek valaha is szüksége lenne. Ezutóbbi a gyorsabb kelesztésért felelős, mert ezáltal egységnyi idő alatt, sokkal több kenyér készíthető el.

A fehér kenyér, azaz a fehér lisztből készült kenyerek azért sem szerencsések, mert hirtelen megdobják a vércukorszintet, így az adott pillanatban ellaktatnak, ám hamarabb megéhezünk tőle, mint a teljek kiőrlésű, vagy rozslisztes kenyerektől.

A jó kenyérnek van néhány ismérve:

- rozsból vagy teljes kiőrlésű lisztből készül (minimum 60 százalékban tartalmazza ezeket)

- a tápértéke (rostok, fehérje) magasabb, mint a cukrok és telített zsírsavak mennyisége, szénhidráttartalma az átlagos kenyéréhez képest jóval alacsonyabb (pl.:70-40 gramm/kenyérszelet)

- drágább, mint a többi, és nem az urizálás miatt, hanem azért, mert a magasabb beltartalmi érték megőrzéséhez, másfajta eljárás szükséges, ami költségesebb

- lassú érlelésű. A gyors érlelésű kenyerek tele vannak plusz élesztővel, ami a szervezetnek felesleges és ráadásul nem is túl egészséges

Ha pedig már a minőségről van szó, a rozslisztes és a teljes kiőrlésű kenyerek is máshogy hatnak a szervezetre. A rozs magasabb vitamin és ásványianyag tartalmú, míg mindkét kenyér lassú felszívódású, ezáltal hosszabb ideig nyújt telítettség érzetet, és ezzel párhuzamosan a vércukorszintet sem dobja meg kiemelkedően. Könnyebben emészthető a szervezet szempontjából, és egészségesebb is. Plusz tanács: válaszd a kovászolt kenyeret!

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)