Jump to content

Egyszerűbbé vált az energiahatékonysági program

2018. 09. 28. 17:00

Október 4-től minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel vehetik igénybe az ügyfelek a Lakossági Energiahatékonysági Program nyújtotta, nulla százalékos hitelt.

 

A lehető legtöbb ingatlantulajdonos számára kíván megoldást nyújtani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közvetítésével elérhető „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram” (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17). Az uniós forrásból, rendkívül kedvező feltételekkel igényelhető hitel segítségével számos lakás, családi ház és társasház energetikai korszerűsítése finanszírozható, emellett a megújuló energiaforrások beépítésével a tulajdonosok rezsiköltségei tovább csökkenthetők.

A most életbe lépő módosítások lényege, hogy az igénylők még egyszerűbben jussanak forráshoz, a kölcsönigénylés pedig a lehető legrövidebb időt vegye igénybe. Az eddigi feltételekhez képest könnyítés többek között, hogy az energetikai szakértő költségének elszámolásához a szerződés helyett elegendő lesz a számla benyújtása is. A feltételes szerződés helyett immár elfogadhatóvá válik a kivitelezőtől kapott árajánlat. Az elszámolható munkadíj mértéke hatvanról 120 százalékra emelkedik az elszámolható anyagköltséghez viszonyítva. Életbe lép egy életkori módosítás is: természetes személy hiteligénylő esetén 75 évről 80 évre emelkedik a kölcsön lejáratakor érvényes életkori határ. Az új építésű ingatlanok tulajdonosai számára jelent fontos változást, hogy friss használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok is részt vehetnek a programban.

Csökken a fedezeti szint

Az október 4-én hatályba lépő csomag fontos eleme a társasházakat, lakásszövetkezeteket érintő módosítás, melynek értelmében lakásonként 1,5 millió forintig, de maximum ötvenmillió forintig biztosíték nélkül igényelhető a kölcsön (biztosíték nyújtása a 1,5 millió forint/lakás vagy az 50 millió forint feletti részre vonatkozik és csak a 1,5 millió forint/lakás vagy az ötvenmillió forintot meghaladó kölcsönösszegre szükséges biztosítékot nyújtani). Továbbá ennél a hiteligénylői körnél tíz százalékra csökken az eddig húszszázalékos fedezeti szint.  

A lakossági energiahatékonysági hitelhez, ahogy eddig, úgy ezután sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például kezelési költség vagy előtörlesztési díj. Az ügyfelek minimum tíz százalékos saját forrással, maximum húsz éves futamidőre vehetik fel a magánszemélyeknél minimum ötszázezer, maximum tízmillió forint, társasházak és lakásszövetkezetek esetén lakásonként minimum ötszázezer, maximum hétmillió forint hitelösszeget.

A természetes személy ügyfelek legegyszerűbben online indíthatják hiteligénylésüket ezen az oldalon, de az országszerte megtalálható 642 MFB Ponton is érdeklődhetnek a hitelprogram részleteiről, illetve be is nyújthatják kérelmüket. Az érdeklődőknek továbbra is lehetőségük van egy online előzetes hitelbírálati kérdőív kitöltésére.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;profit7 | Kép: pixabay.com)