Jump to content

Proszívótrend a jövőből

2018. 09. 22. 09:05

Lemorzsáztuk a szőnyeget? Felporszívozzuk! Macskaszőrös lett a kanapé? Kiporszívózzuk! Manapság a legnagyobb természetességgel nyúlunk a porszívó után, ha takarításról van szó. De nem volt ez mindig így.

Évszázadokon át az embereknek kézzel kellett verni és portalanítani az otthoni kárpitokat, ami lássuk be, elég fárasztó és időigényes munka. Az 1900-as évek elején jelentek meg az első porszívók, ezek némelyike azonban még akár 50 kilót is nyomott. Hogyan jutottunk el ezektől a monstrumoktól a fél kézzel megemelhető, távolról is irányítható okosporszívókig, és egyáltalán hogyan működik az egyik leghasznosabb háztartási gép?

Az 50 kilós szörnyektől az önműködő robotokig

A házimunkát valóban megkönnyítő berendezések a múlt század közepén kezdtek terjedni, ezzel egyidőben a modern porszívózás forradalmasította a tisztítási folyamatot. A porszívók az idők folyamán kisebbek, erősebbek, sőt sok esetben automatizáltak is lettek. Számos változat jött létre, hogy mindenki megtalálhassa a takarítási igényeinek megfelelő készüléket. Napjainkban már négyféle alap porszívótípust különböztetünk meg: a dobozost, az álló-, a kézi- valamint a robotporszívót. Ez utóbbi típus már a porszívózás jövőjébe enged bepillantást.

Hogyan működik?

A készülékek technológiája a mai napig folyamatosan fejlődik és halad előre, azonban a fő működési elv minden porszívóban azonos és négy fő alkatrészen alapul.

A legfontosabb tartozék a ventillátort forgató szívó motor, amely vákuumot és szívóhatást állít elő. A lapátkerék hihetetlenül gyorsan, akár 30-35 ezres fordulatszámon pörög percenként.

A legtöbb modern porszívó már többféle kefével rendelkezik, melyeket különböző felületek és szennyeződések tisztítására fejlesztettek ki. A megfelelő kefék használatával jelentősen csökkenthetjük a porszívózás időtartamát. A porszívó szívómotorja a kefén keresztül beszívja a port és piszkot, ami a csövön keresztül a porgyűjtőbe jut.

Kétfajta porgyűjtő létezik: a porzsákkal rendelkező porszívók általában könnyebbek, de a felhasználónak időnként cserélniük kell azt, míg a zsák nélküli, úgynevezett ciklonos porszívók tartályát elegendő rendszeresen kiüríteni.

A működés utolsó fázisaként a kimeneti légszűrő gondoskodik arról, hogy a piszok a porszívóban maradjon és csak tiszta, pormentes levegő távozzon az eszközből. Ehhez a szűrő méret szerint elkülöníti a milliméter ezredrészénél is kisebb szennyeződéseket.

A porszívózás jövője - Te otthon vagy, amikor a robot porszívózik?

A 32 éve a piacon tevékenykedő Samsung legutóbb olyan robotporszívót mutatott be, amely nem csupán önállóan feltérképezi és kitakarítja a lakást, de Wi-Fi-képes is. A POWERbot Essential nevű modell egy előre telepíthető alkalmazás segítségével már távolról is bármikor elindítható vagy leállítható, így hamarosan a rohamosan növekvő IoT-ökoszisztéma és az okos otthonok elengedhetetlen kelléke lesz, és akkor takarít, amikor otthon sem vagyunk - egyetlen gombnyomással

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)