Jump to content

Egészséges. tápláló müzli házilag

2018. 09. 14. 19:05

A nap legfontosabb étkezése a reggeli, de az időhiány miatt sokszor kimarad a kiadós evés. Ilyenkor jön jól az aduász a házi müzli képében, ami a bolti változatokkal ellentétben színtiszta, cukormentes energiát tartamaz.

Reggeli nélkül nem indul jól a nap. A szervezet egészen a déli órákig állandó energiahiánnyal szenved, ami a fáradtságban, ingerültségben, rossz koncentrációs képességben manifesztálódik. Ébredés után a szervezet egyensúlyának helyre kell állni: a kortizol-szintnek a normálisra kell csökkennie, és az izomműködéshez energiát is elő kell állítania nagy hirtelen. Nem csoda, hogy az ébredést követően olyakor leharcoltak vagyunk, és testünk is élénkítésért, plusz energiáért kiált. Ez lenne a reggeli.

Cukormentes, tiszta energia?

Nagy butaság csupán egyetlen csésze kávéval elindulni a munkába, iskolába. A kávé nem pótolja a megfelelő tápanyagokat, amelyek a lendületes reggelhez, a szervezet felébredéséhez, és a délelőtti aktivitáshoz szükségesek. Mert bizony a délelőttből pontosan annyira futja, amennyi tápanyagot elfogyasztottál reggeli közben. Zakatoló aggyal, pattanásig feszült idegrendszerrel nehéz jól teljesíteni. De rá se ránts, mert tudjuk, mi kell a testnek: házi készítésű müzli. A házi készítésű müzli vitaminban és ásványi anyagban gazadag, ezen kívül rosttartalma sem elhanyagolható, mindezek mellett a jóllakottság érzetét kelti. No de mi kell bele?

Első sorban zabpehely. Jellegzetes íze miatt gyümölcsökkel és egyéb magvakkal is összekeveerhető, ezen kívül alacsony a kalóriatartalma, mégis eltelít, táplál, gazdag rostokban és tényleg délig tartó lendületet ad. A nem reggelizősöknek is ajánlott, mert hamar rákapnak az ízére.

A zabpehely mellett a lenmag is játszik. Rengeteg a telítetlen omega 3 zsírsav, vas és folsav is található benne, legelsőt a szervezet nem képes előállítani, csak a bevitt tápanyagokból tudja kinyerni, viszont az ideális működéshez és kedélyállapothoz nélkülözhetetlen. Ráadásul a lenmag a fogyás beindulásában is segít.

A chia mag is nagyon fontos alkotóeleme a müzlinek. A chia mag a szervezet számára elengedhetetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak, és az alfa-linolénsav elsődleges forrása. Utóbbi a szív- és érrendszer kiegyensúlyozott működését felelős, illetve növeli a jó koleszterin szintjét, míg az omega zsírsavak az ideális működésében játszanak szerepet. Bevitelük azért fontos, mert a szervezet nem képes azok előállítására. A chia ezen kívül gazdag élelmi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, valamint antioxidáns hatású. Utóbbi a szabad gyökök elleni védelemben játszik jelentős szerepet, illetve az öregedési folyamatok lassításában is.

A magvak mellett a gyümölcsök és aszalt finomságok is fontos szerepet játszanak. Az aszaltmazsola, dió, mandula és egyéb finomságok plusz aromát kölcsönöznek a reggelinek, egyszóval megédesítik a reggelt.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)