Jump to content

A nők érzelmi jólétét jobban befolyásolja az étrend

2018. 09. 03. 16:15

A New York-i Állami Egyetem kutatóinak új tanulmányából kiderült, a nőknek sokkal több kulcsfontosságú tápanyagra lehet szükségük az érzelmi jólétük fenntartásához, mint a férfiaknak. A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy bizonyos agyi problémák hátterében az állhat, hogy a kifejlett emberi agy és napjaink étrendjei nem passzolnak egymáshoz.

Egyre több kutatás sugallja azt, hogy a férfiak és a nők agya közötti anatómiai és működésbeli különbségek befolyásolják a mentális betegségekre való fogékonyságot. Arról azonban egyelőre keveset tudni, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a nem specifikus pszichológiai jólét tekintetében. Utóbbi tanulmányozása érdekében a New York-i Állami Egyetem binghamtoni campusán dolgozó Lina Begdache és kollégái több mint 500 résztvevő – 48 százalékuk férfi, 52 százalékuk nő – bevonásával végeztek felmérést a közösségi médiában.

A nők mentális egészsége a kiegyensúlyozott étrendtől függhet

A Nutritional Neuroscience című folyóiratban publikált eredmények szerint a férfiakra sokkal inkább jellemző a mentális jólét egészen addig, amíg nem lép fel náluk tápanyaghiány. A nők ezzel szemben kisebb valószínűséggel tapasztalják meg ezt az állapotot egészen addig, amíg nem kiegyensúlyozott az étrendjük és nem folytatnak egészséges életmódot.

Begdache szerint az eredmények magyarázatot adhatnak azon korábbi tanulmányokra, amelyek azt mutatták ki, hogy a nőknél magasabb a mentális problémák jelentkezésének kockázata, mint a férfiaknál, valamint rámutatnak a tápanyagokban gazdag étrend fontosságára a mentális jólét megőrzése szempontjából.

A kutatók legfőbb feltételezése az, hogy a nőknek valószínűleg többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak – mondta Begdache. Hozzátette: ezek az eredmények magyarázatot adhatnak rá, hogy a nőknél egyrészt miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót, másrészt miért tartanak a depressziós időszakok hosszabb ideig, mint a férfiaknál. A mai étrendeknek magas az energiatartalmuk, de kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely anatómiai és működési szempontból is fontos az agy számára.

Az ősember étrendje hatással lehetett az agy fejlődésére

A kutatás vezetője szerint a jelenlegi tudományos eredmények azt sugallják, hogy az ősember energiában és tápanyagokban gazdag étrendje jelentős hatással volt az agy térfogatára és a kognitív – megismeréssel és gondolkodással kapcsolatos – funkciók fejlődésére.

Az őskori férfiak és nők különböző fizikai és érzelmi kötelezettségei eltérő energiaszükségletet és élelmiszer-preferenciát eredményezhettek – magyarázta a szakember, és hozzátette, hogy az étel- és az energiaszükségletek nemenkénti eltérése magyarázatot adhat az agytérfogat és az agyterületek közötti kapcsolatok eltérésére a nők és a férfiak között.

Begdache szerint lehetséges, hogy a kifejlett emberi agy és a jelenkori étrendek nem passzolnak, ami zavarhatja bizonyos agyi rendszerek normális működését.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)