Jump to content

A lakások 81 százalékát egy hónapon belül kiadják

2018. 08. 15. 14:30

A legjobb és legkeresettebb ingatlanokat 1-2 napon belül kiadják, de a bérlakások 81 százalékáról elmondható, hogy a meghirdetéstől számított egy hónapon belül megtalálják a megfelelő bérlőt a tulajdonosok. A kisállattal költözők 80 százaléka nem kívánatos bérlő, a diákoknak viszont szerencséjük van, velük szemben csak a bérbeadók 13 százaléka elutasító - derül ki a Rentingo.com felméréséből.

A lakáskiadás a tulajdonos számára egy bevételszerzésre irányuló üzleti tevékenység, ezért nem mindegy, hogy a bérbeadó mennyi időt és energiát fordít a kiadási folyamatra, mennyi idő alatt találja meg a megfelelő bérlőt. A válaszadók 79 százaléka még a hagyományos online hirdetési oldalakon hirdet, de a megkérdezettek 51 százaléka már használja azokat az új generációs speciálisan bérbeadással foglalkozó online piactereket is, amelyek ellenőrzött és biztonságos környezetben hozzák össze a bérbeadókat a bérlőkkel. A megkérdezettek alig 20 százaléka vesz igénybe ingatlanközvetítőt, és kezd visszaesni a Facebook csoportok népszerűsége is.

A bérbeadók 75 százalékánál ötnél több érdeklődő jelentkezett a hirdetésre, 42 százalékuk pedig 10-nél is több jelentkezőt kapott. Utóbbi adatok a hagyományos online hirdetési oldalakon közzétett lakásoknál jellemzők, de a nagy számú érdeklődő nem mindig előny a hatékonyság szempontjából: a kutatásban résztvevők a hívások több mint felét komolytalannak ítélték. A hirdetők 70 százalékát annak ellenére is hívogatták ingatlanközvetítők, hogy a hirdetésben egyértelműen jelezték, hogy nem kérik ingatlanügynök segítségét. Ráadásul a bérbeadók 57 százalékát háromál is több ingatlanügynök hívta fel.

A bérbeadók számára a legidőigényesebb folyamat az ingatlan megmutatása, amivel sok időt töltenek el, hogy ki tudják választani a számukra megfelelő bérlőt. A tulajdonosok 50 százaléka maximum 3, míg 40 százalékuk 4 és 10 közötti bérlőjelöltnek is megmutatja a lakást. A tulajdonosok 63 százalékával többször is előfordult, hogy komolytalan érdeklődőnek mutatták meg lakásukat, amit utólag felesleges időtöltésnek ítéltek meg.

A lakások 81 százaléka a meghirdetéstől számított 1 hónapon belül kiadásra kerül,

a legkeresettebb 11 százalék viszont 1-2 napon belül találja meg a bérlőt. A tulajdonosok 91 százaléka jelöl meg kizáró okot a bérlőjelöltekre vonatkozóan. Legnagyobb elutasítottsága a kisállattal költözőknek van (80%), de a dohányzók (63%) és a kisgyermekes családok (44%) számára is lényegesen kevesebb bérlakás érhető el. A külföldiekkel szemben a bérbeadók 26 százaléka elutasító, míg a diákok a felmérés szerint a kedvelt bérlők közé tartoznak, a tulajdonosok alig 13 százaléka zárja ki őket az érdeklődők közül.

„Ma már a bérbeadók számára is egyre fontosabb a hatékonyság. Akik nem szeretnék igénybe venni az ingatlanközvetítők szolgáltatását, azok egyre nagyobb számban próbálják ki a lakáskiadással foglalkozó új generációs online piactereket, mert egyáltalán nem mindegy nekik, hogy mennyi munkaóra ráfordítással találják meg a megfelelő bérlőt"– mondta Danóczy Balázs, a Rentingo.com ügyvezetője.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)