Jump to content

Íme, az Egyesült Királyság legokosabb utcája

2018. 07. 10. 14:00

A Newcastle-ben található Mosley Street valójában már több mint egy évszázada birtokolhatná a címet. Ez az utca volt ugyanis a világon az első, ahol áttértek az elektromos világításra, a modern korral pedig további intelligens újításokat is bevezettek.

Az érdekességek szeptember végéig megtekinthetőek a Great Exhibition of the North című kiállításon, amelynek Newcastle és Gateshead ad otthont. Az ország északi részének művészeti, kulturális, dizájnnal és innovációval kapcsolatos újításait, a többi között a Dolgok Internete nyújtotta lehetőségeket is bemutató rendezvényt több céggel együtt a Cisco is felkarolta. 

Szenzorok az utcán

A technológiai fejlődés számos lehetőséget kínál a városvezetésnek a tudatosabb élettér kialakítására, a környezetszennyezés mérséklésére, a hulladékkezelésre és a forgalmi adatok elemzésére. A projekt különlegessége, hogy nem „hagyományos”, statikus bemutatóról van szó. A látogatók a városszerte kihelyezett installációkon és képernyőkön keresztül, valamint a kapcsolódó alkalmazások segítségével is tájékozódhatnak. A Mosley Street és a hozzá kapcsolódó Neville Street az IoT-szenzortechnika bemutatásának is kiemelten helyet ad.

Hasznosítási lehetőségek az okostechnológia világában

– Parkolási „rejtélyek” megoldása: kulcskérdés, hogy miként lehet a rendelkezésre álló adatok felhasználásával megjósolni, hogy lesz-e üres parkolóhely a célállomáson.

– Forgalmi előrejelzések kevesebb időráfordítással: a korábbi és a valós idejű információk elemzésével felállított minták értelmezése és a forgalomirányítás támogatása – rövid- és hosszú távú forgalmi előrejelzések kidolgozásával.

– Tisztább levegő: környezetvédelmi adatok összegyűjtése és elemzése a szennyezés okainak feltárásához és a szennyezés nagymértékű csökkentése érdekében.

– A hulladék mennyiségének csökkentése: a már rendelkezésre álló adatok felhasználásával ösztönöznék az üzemeltetőket a hatékonyabb működésre. A cél az utcák tisztaságának biztosítása és a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálása.

– „Dinamikus” közvilágítás: prediktív elemzés segítségével is erősítenék az energiagazdálkodók hatékonyságnövelését, az energiaoptimalizálást és a megfelelő világítás biztosítását a közbiztonság javítása érdekében.

– Kátyúk megelőzése: a forgalom útfelültre gyakorolt hatásának előrejelzése mesterséges intelligencia (AI) és a videóelemzés segítségével. Ezzel is ösztönözhető a városvezetés a szükséges karbantartási munkák preventív elvégzésére, valamint nyomon követhetőek a munkálatok is.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)