Jump to content

Alku helyett gyakran licitálnak az ingatlanokra

2018. 05. 18. 12:30

Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók a Duna House tapasztalata alapján. Elsősorban a különleges adottságokkal és népszerű lokációval rendelkező ingatlanokra licitálnak a vevők, amelyeknél akár néhány százalékkal is emelkedhet a végső ár. Nagy többségében természetesen még mindig a vásárlók vannak alkupozícióban, ők az országos átlag alapján 3-4%-ot tudnak alkudni a meghirdetett eladási árból – közölte a Duna House.

A jó elhelyezkedésű és különleges adottságokkal rendelkező ingatlanok esetében egyre gyakoribb jelenség, hogy az ingatlan árából egyáltalán nem enged az eladó, sőt ha többen is érdeklődnek az ingatlan iránt, akkor ingatlanközvetítő segítségével licit formájában áron felül értékesíti azt.

Az elemzés szerint a befektetők által keresett kerület a XIII., vagy a Váci utcai lakásokat, amelyekre az irányáron felül is hajlandók költeni.

„2018 első negyedévében több száz lakást értékesítettünk a hirdetési árnál magasabb összegért, ez az adás-vételi tranzakciók 4,2 százalékát jelenti a használt ingatlanoknál, ami a tavalyi adatokhoz képest növekvő tendenciát mutat.” – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője. „Az eladók esetében az ingatlan irányárának meghatározása és a vevői ajánlatok kezelése sok esetben okoz gondot, amelyek következtében súlyos anyagi veszteség is érheti az eladót. A szakmai segítség a licit és az alku folyamatában is többszázezer forintot jelenthet a folyamat végén.”

A fővárosi panellakások tekintetében Budán és Pesten is 3%-ot lehetett alkudni az idei év áprilisában, míg vidéken kicsit szerencsésebbek voltak a vevők és így a Keleti és Nyugati országrészben is 4%-os alkuval lehetett ingatant vásárolni.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)