Jump to content

3 csúnya fertőzés, amely az otthoni vécédeszkán is megbújik

2018. 05. 14. 13:00

Nem csak a nyilvános vécék rejtenek borzasztó betolakodókat. Sajnos még a legpatinásabb otthonba is fellelhetők a veszedelmes fertőzések. Mire kell felkészülni?

Szokták volt mondani, hogy a konyhai vágódeszka vagy épp a fürdőszobai csap is épp oly veszélyeztett a baktériumok által, mint a vécédeszka. Nos, ez nem igaz. Legalábbis nem teljesen, elvégre az ember onnan nem szed össze egy kis staphylococcus-t vagy E.colit. De ez csak a kezdet…

Shigella

A shigella baktérium a vécédeszkák gyakori vendége, oda pedig a vécé lehúzását követően telepszik A shigella a vérhas egyik kórokozója.

A baktérium a vastagbélben telepszik meg, ahol bevérzéseket okoznak. Intő jelei a gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság, hőemelkedés, fejfájás, netán hasmenés.

Mint potenciális kórokozót megtalálhatjuk egészségesek testfelszínén, orrban, torokban, köpetben, székletben, anyatejben, élelmiszerekben, emberi és állati környezetben is. Kórházi, főleg szülészeti, csecsemő- és műtétes osztályokon gyakran okoz sebfertőzéseket.

Staphylococcus

A vírus évekig képes fennmaradni, és elsődleges okozója a kórházi járványoknak valamint az ételmérgezésnek is. A fertőzés gyakori forrása a disznósajt és a tejes fagylaltok, valamint a mosdóból a szervezetbe kerülő baktériumok.

Az első tünetek között a hányást és hasmenést tartják számon, valamint a hőemelkedést. A tünetek a fertőzést követően fél órával már jelentkeznek.

E.coli

Az E.coli egészen addig nem okoz komolyabb problémát, amíg ott marad, ahova tartozik. Viszont, ha a baktérium kikerül a bélcsatornából, akkor komoly gyulladásokat, gennyes gócokat hozhat létre.

A fertőzés tünetei: láz, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés. A vécéülőkéről, pedig igen könnyen el lehet kapni.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)