Jump to content

4 dolog, amitől a lakásban tartott macska garantáltan boldog

2018. 05. 09. 13:35

A bársonytalpúak nem csinálnak nagy ügyet abból, ha a gazdi egész napra otthon maradnak egyedül, legalábbis ideig-óráig elszórakoztatják magukat. Ám egy-egy hosszú munkanap nem csak nekünk, hanem az állatnak is lassan telik, főleg, ha a lakásban, egyedül bezárva tölti azt. Mit tehetünk, hogy ne magányosan, unalomban töltse azokat a perceket?

A cicák életük közel hatvan százalékát alvással töltik, persze ez nem ok arra, hogy egy egész napra jó szívvel otthon hagyjuk az állatot, mondván majd alszik úgyis. A kiegyensúlyozott lelkiállapotú macskuszhoz négy alapvetést tartsunk szem előtt.

Hangok és zajok

A kutyák estében bevett szokás, hogy a gazda mikor elmegy bekapcsolva hagyja a tévét vagy a rádiót a négylábúnak. Ez nem rossz ötlet, bár nem minden állat kedveli a hangokat az egyedüllét során. Viszont, ha azt vesszük észre, hogy macskánk kifejezetten élvezi vagy figyeli egy-egy műsor hangját, akkor azt - akár időzítővel is – bekapcsolva lehet neki hagyni, növelve ezzel a komfortérzetet.

A kutatások szerint a klasszikus zene megnyugtató hatással van a macskákra, akárcsak a meditációs zenék. Ha az állat szorong, ha sokat van egyedül, ez jó megoldás lehet.

Párban szebb az élet

Ha van rá lehetőség, akár egy társállatot is beszerezhetünk a már meglévő kiskedvenc mellé. Innentől kezdve pedig nem kell azon izgulni, hogy mit csinál otthon a macska egyedül.

Az összeszoktatás után akár a kutya is kiváló játszópartner lehet, így a napi szórakoztatás és társaság már meg is van oldva.

Játékok tömkelege

A macskák jóval önállóbb és függetlenebb lelkek, mint az ebek, épp ezért könnyebb dolgunk van velük, ha az önszórakoztatásról van szó. A cicák órákig el tudnak lenni a játékaikkal, de néhány örök darab szinte egy teljes napra le tudja őket foglalni.

A legjobb szórakozást mégis a kartondobozok nyújthatják, vagy ha egy madártetetőt helyezünk az ablak elé.

Jutalomfalat és kaja

A megfelelő mennyiségű élelem fontos, ám ha kreatív módon van elhelyezve, az szintén elüti az unalmas perceket. Készítsünk vagy vegyünk játékot, amelyben el lehet rejteni jutalomfalatokat. Garantáltan nem fognak nyugodni, és unatkozni, míg ki nem szedik az összeset.

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)