Jump to content

India vezeti az Egészségügyi Világszervezet légszennyezettségi listáját

2018. 05. 07. 17:50

A világ tíz legrosszabb levegőminőségű városa az ázsiai országban található. A statisztikai adatok szerint a légszennyezettség Kánpur észak-indiai iparvárosban a legelviselhetetlenebb. Itt volt a legmagasabb a finom részecskék koncentrációja a levegőben.

 

Mérgező a levegő az ázsiai ország nagyvárosaiban

A Jamuna folyó partján fekvő településen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott felső határérték – köbméterenkénti 10 mikrogramm – csaknem hússzorosát mérték.

Újdelhi, amely valaha a világ legszennyezettebb levegőjű városa volt, a hatodik helyet foglalja el a legújabb listán. Szakértők megjegyezték, hogy az adatok nem mutatják az indiai főváros levegőminőségének javulását, csak azt, hogy általában véve mérgező a levegő az ázsiai ország nagyvárosaiban.

Közegészségügyi válságot idézhet elő a légszennyezés nemzetközi szinten

Ez egy baljós figyelmeztetés, amely arra utal, hogy a légszennyezés nemzeti közegészségügyi válsággá vált, és határozott fellépést követel – áll abban a közleményben, amelyet egy újdelhi székhelyű környezetvédelmi és kutatócsoport vezetője adott ki.

A WHO szerint világszerte tízből kilenc ember egészségtelen levegőt lélegez be. A világszervezet számításai szerint évente mintegy hétmillióan halnak meg a levegőben szálló finom por miatt, amely megül a tüdőben, és agyvérzést, szívbetegségeket, tüdőrákot, krónikus tüdőbajt vagy légúti fertőzéseket okozhat.

Az intézkedések ellenére továbbra is fuldoklik Újdelhi lakossága

Az indiai főváros és az ország északi részének lakossága az év nagy részében fuldokol a kipufogógázban, az építkezésekről szálló porban, valamint a melegedni vágyó szegények által meggyújtott szén- és szeméttüzek füstjében. Helyi tanulmányok szerint az Újdelhiben élő gyerekek egyharmada szenved asztmától vagy egyéb légúti betegségektől.

Az indiai főváros vezetése több intézkedéssel próbálta javítani a levegő minőségét az elmúlt években. Kitiltotta a város utcáiról a kamionokat, kiszorította a régi, magas szennyezőanyag-kibocsátású autókat, és megpróbálkozott a forgalomban részt vevő járművek számának korlátozásával.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)