Jump to content

A világ lakosainak 60 százaléka egészségtelen levegőt lélegez, te is?

2018. 04. 19. 17:00

A légszennyezés globális problémát jelent, de lassan már teljesen megszokottá válik a városlakók számára, hogy friss levegőhöz csak ritkán jutnak. De vajon melyik régiók a legveszélyeztetebbek?

Hét milliárd ember, közel 95 százaléka a bolygó lakosságának nem megfelelő minőségű levegőt lélegzik be, nap mint nap. Sőt, az érintettek 60 százaléka olyan területen kénytelen, hogy éljen, ahol a levegő minősége a határértéket sem közelíti meg.

A  State of Global Air 2018 és a  World Health Organization’s (WHO) Air Quality Guideline-ja szerint komoly terhelésnek nézünk elébe a közeljövőben. 2014 óta a helyzet egyre rosszabb és rosszabb, a folytonos iparosodás és fejlődés pedig csak még inkább ront a helyzeten.

Mi számít szennyezett levegőnek?

A kipufogógázok miatt a levegő nitrogén-dioxid tartalma az ideális 0,000002%-os tartalom felett van. A vegyületek napfény hatására, fotokémiai szmogot és ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat.

A WHO becslése alapján évente 700 ezerrel kevesebb ember halna meg a fejlődő országokban, ha ezeket a levegőszennyezőket kivonnák a forgalomból.

Egy az Environmental Health Perspectives-ben megjelent tanulmány szerint az erősen szennyezett környezetben élő várandós nők, anyák kétszer nagyobb eséllyel autista gyermeket szülnek, mint a tisztább vidéken élők.

Az alacsony és a közepesen alacsony gazdasági kilátásokkal rendelkező régiók a legérintetettebbek a légszennyezést illetően. Az alábbi térkép jól szemlélteti, hogy mely országok lakóit érinti a legsúlyosabban. Hazánk szerencsére annyira nem veszélyeztetett.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)