A kávé szó jelenlegi használata, ebben a cikkben arra értendő, ami cukor, tej, tejszínhab és minden egyéb adaléktól mentes, tehát csak a tiszta fekete folyadékra kell gondolni. A sima „fekete” gyógyhatással bír, legalábbis a témában végzett kutatások eredményei erre engednek következtetni.
A 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésre szignifikánsan nyomon követhető volt, azok estében, akik növelték a napi kávéfogyasztásukat, 1vagy fél adaggal. Helyzetükben a kockázat redukálásának 11%-a volt egzaktan mérhető. Azok a résztvevők, akik viszont csökkentették a kávéfogyasztásukat 1 vagy fél adaggal, azok esetében a cukorbetegég kockázata 17%-kal növekedett. Azok a személyek, akik napi 3 vagy annál több csésze kávét fogyasztottak 37%-kal csökkentették a megbetegedés lehetőségét.
Ezek az eredmények több éves állandó megfigyelés, és mérés eredményét tükrözi.
Természetesen a tanulmány kitér arra is, hogy akik magas vérnyomásban, kardiovaszkuláris megbetegedésben szenvednek, kerüljék a kávéfogyasztást.
A hatás csak akkor elérhető, ha semmi adalék nem kerül az italba, viszont ha úgy képtelen lenne meginni, akkor tegyen bele egy kevés tejet, édesítőt, bár ezek csökkentik a hatást.