Jump to content

Csúcsot döntött az áramigény pénteken

2018. 03. 03. 15:00

Rekordot döntött az ország áramszükséglete pénteken, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. előzetes adatai szerint. A Mavir tájékoztatása szerint ezzel megdőlt az eddigi, 6780 megawattos rendszerterhelési történelmi rekord, amelyet tavaly január 11-én, illetve idén február 28-án mértek.

 

Pénteken a déli időszakban érte el a bruttó negyedórás átlag rendszerterhelés a 6835 megawattot, amelyből 3226 megawattot, azaz csaknem 47 százalékot importból fedeztek. Az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján ennél magasabb értékre még nem volt példa – jelezte a rendszerirányító, hozzátéve, hogy egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 megawatt között változik.

Ugyanakkor az idei téli szezon villamosenergia-fogyasztása minimálisan, de elmaradt a tavalyitól. Tavaly december eleje és 2018 február vége között az előzetes adatok szerint összesen 11 842 gigawattóra villamos energiát használt fel az ország, szemben az előző télen mért 11 914 gigawattórával. A közlemény idézi Tihanyi Zoltánt, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettesét, aki szerint a szükséges kínálat rendelkezésre áll. Hozzátette, a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket.

Elegendő a tartalék

Ezen kívül a rendszerirányító feladata a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítése, amihez Mavir rendelkezik az előírt szükséges tartalék mennyiséggel – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes. A déli csúcsidőben az áramigény 22,28 százalékát nukleáris, 6,29 százalékát barnakőszén/lignit, illetve biomassza alapon előállított, 21,66 százalékát földgáz, 2,57 százalékát pedig megújuló forrásból fedezték, a rendkívül magas, 47,2 százalékos import mellett.

A Mavir közleménye szerint a biztonságos ellátás ma garantált, ugyanakkor látszik az is, hogy a felmerülő többlet energiaigények mellett az energiafüggőség csökkentése kizárólag hazai erőművi beruházásokkal érhető el.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)