Az ételallergia öndiagnosztizálása nem jó ötlet. Sokkal célravezetőbb egy szakorvost felkeresni az ügyben, már csak a hitelesség miatt is.
Gyakori tünetek
A tünetek sokszínűek lehetnek, és a fajtájuk attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. Azaz az allergiásreakcióért felelős hormon.
Ha az orr-garat részen, akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással, garatviszketéssel, gégeödémával járhat. Ha a bőrön, úgy csalákiütés, ekcéma jelentkezhet. Ha a gyomor-bélrendszerben, akkor hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás lehet az eredménye.
Sokszor azonban a tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is – írja az allergiakozpont.hu.
Ugyan vannak egyedi felbukkanásai is, az ételallergia leggyakoribb tünetei:
- a csalánkiütés
- a hányinger
- a gyomorfájdalom
- a hasmenés
- a bőrviszketés
- nehézlégzés
- mellkasi fájdalom
- légutak duzzanata
- anafilaxia
Okok az allergia mögött
Kiváló oka igen egyszerű: a szervezet allergiás az adott élelmiszer valamelyik összetevőjére.
Legelső alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben írja az allergiakozpont.hu.